Изхвърлиха Русия от спорта за 4 години

09 Дек 2019 14:34

Русия беше изхвърлена официално от спорта за 4 години. Шокиращото, но не и изненадващо решение, беше взето от единодушно на заседание в Париж от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (УАДА) заради манипулациите на данните, извършвани от Московската антидопингова лаборатория (РУСАДА).

Това означава, че руските спортисти ще пропуснат всички големи международни състезания в този период, включително олимпийските игри в Токио догодина и световното първенство по футбол през 2022 година. Руски официални лица също нямат право да посещават спортни форуми.

В санкциите влиза и забрана за провеждане в страната на големи международни състезания. Това означава, че ще бъдат търсени нови домакини на световните първенства по волейбол и хокей на лед, както и финалът на Шампионската лига през 2021 година.

Засега санкцията не засяга провеждането на мачове от Евро 2020 и участието на Русия на форума, но ситуацията може рязко да се промени след 1 януари 2020 година, когато начело на УАДА застане полякът Витолд Банка.

Русия има триседмичен срок да обжалва решението, но шансове за отмяната му на практика няма, а дори може да предизвика още по-сурови последствия.

 

Спортисти от Русия все пак ще могат да участват на големи състезания, но само ако докажат, че са чисти, и в същото време бъдат представени като неутрални спортисти. Те няма да могат да се състезават под флага на Русия.

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово и еднозначно.

"Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания", заяви Хелеланд.

 

Президентът на УАДА Крейг Риди определи като "силно и правилно" решението на изпълнителния комитет да изхвърли Русия от международния календар за срок от 4 години. Изпълкомът единодушно прие препоръката на комитета по съответствие да лиши Руската антидопингова агенция (РУСАДА) от нейния статус.

По този начин Русия губи правото да домакинства на световни първенства в различните видове спорт в рамките на следващите 4 години. Санкцията засега не засяга участието на руснаците на шампионати на Стария континент, както и на Световни купи в различните видове спорт, но се очаква уточнение и пълен списък от УАДА.

"Днешното силно решение свидетелства за решимостта на УАДА да действа категорично по отношение на руската допингова криза. То е факт благодарение на проведеното разследване на агенцията и получената неотдавна възможност да се препоръчват санкции за разминаване със Стандарта по съответствие, приет през април 2018 година.

Прекалено дълго Русия беше далеч от чистия спорт. Грубите нарушения от страна на руските власти на условията за възстановяване на правата на РУСАДА изискваха решителен отговор.

Точно това се случи днес. На Русия беше даден шанс да въведе ред в собствената си къща и да се присъедини към световното антидопингово общество за благото на своите спортисти и спорт, но вместо това продължи с позицията на отрицание и измама.

 

Взетото решение в полза на тези руски спортисти, които не са участвали в тези мошенически действия. Благодаря на всички членове на изпълнителния комитет, следователите на УАДА и съдебните експерти за работата им, довела до вземането на това решение", коментира Риди.

Main Menu