Аталанта унижи Милан с 5:0

22 Дек 2019 19:13

Италианският гранд Милан претърпя сериозно унижение в навечерието на Коледа. "Росонерите", които правят поредния си разочароващ сезон, бяха разгромени от Аталанта с 0:5 в мача от 17-ия кръг на Серия "А". Това е най-голямата загуба на седемкратния европейски шампион в първенството от 1998 година, когато отстъпиха със същия резултат на "Олимпико" от Рома.

Тимът на Стефано Пиоли беше разбит по всички показатели от футболистите на домакините, които пък направиха най-добрия подарък на своите тифози. Пълните трибуни на "Джевис Стейдиъм" изпратиха с много аплодисменти и скандирания любимците си, които правят може най-успешния сезон на клуба.

Капитанът на бергамаските Алехандро Гомес отбеляза страхотен гол в 10-ата минута. Пашалич удвои в 61-ата минута, а минута по-късно Иличич вкара за 3:0. Иличич вкара нов красив гол в 72-ата минута, а в 83-ата минута резервата Муриел вкара и пети гол. Само добрите намеси на Джанлуиджи Донарума и спасяване на голлинията на Давиде Калабрия помогнаха на "Дявола" да не претърпи още по-исторически разгром.

Така само седмица след разочарованието пред 60 000 на "Сан Сиро" срещу Сасуоло навръх 120-ата годишнина на един от най-успешните клубове на планетата, тифозите на Милан трябваше да преживеят най-големия срам през този век в калчото. Аталанта, който прави чудеса под ръководството на Гасперени в първенството и Шампионската лига, където участва за сметка на "росонерите", буквално се подигра с отбора на гостите, който беше изключително безличен на терена през всичките 90 минути.

Домакините, които записаха историческо класиране на осминафиналите в Шампионската лига, вече можеха да се концентрират изцяло върху калчото до февруари. Гостите записаха две поредни победи далеч от "Сан Сиро" - Парма (0:1) и Болоня (2:3), но миналия кръг се издъниха на своя стадион срещу Сасуоло (0:0). Въпреки това отборът бе без поражение в последните си четири двубоя.

Треньорът на "нерадзурите" Джан Пиеро Гасперини направи две промени в стартовите 11 от загубата с 1:2 от Болоня. На мястото на Муриел и Фройер играеха звездите Иличич и Гомес. Наставникът на "росонерите" Стефано Пиоли също бе направил две промени в състава от последния мач. Наказаният Тео Ернандес бе заменен от Рикардо Родригес, докато Рафаел Леао водеше атаката вместо Пьонтек.

Бергамаските имаха актив от 28 точки и заемаха шеста позиция, докато "червено-черните" бяха с 21 точки. Съставът от Бергамо бе без голмайстора си Дуван Сапата, но въпреки това имаха отбелязани 38 гола до този момент, а Милан едва 16. След видяното на терена на всички стана, че тази разлика може само да се увеличава. Така и стана, като Аталанта завърши годината с най-добрата атака в калчото - 43 отбелязани гола в 17 мача и на пето място с актив 31 точки.

Грандът от Милано пък трябва да забрави възможно най-бързо 2019 година, в която ще завърши в най-добрия случай на десето място със само 21 точки, с едва 16 отбелязани гола и пасив от осем попадения след 17-ия кръг, в които регистрира осем поражения и само шест победи. Мечтата Шампионската лига и Златан Ибрахимович пък изглеждат мираж.

Двубоят започна по-добре за домакините, които играеха на високи обороти и затрудняваха гостите, които не успяваха да задържат по-трайно кълбото. Капитанът Гомес беше в кондиция и това се видя от самото начало, като с лекота разминаваше бившия си съотборник Андреа Конти.

В 10-ата минута Иличич подаде на Гомес, който тръгна далеч от вратата, технично вкара топката между краката на Конти, преодолявайки него и Кесие, след което от малък ъгъл разстреля безпомощния Донарума. Голът беше негов пети за този сезон и общо 44-и в Серия "А" с екипа на Аталанта. Следващите минути "нерадзурите", които играеха в зелено, пропуснаха да вкарат и втори гол. Гомес тормозеше Конти отляво, а бомбен шут на Пашалич в 15-ата минута облиза горната греда на гостите. Кастане също пропусна.

Мусакио с глава пропусна в 18-ата минута. След 20-ата минута "росонерите" започнаха да търсят равенството, но без да създават чисти положения. Вратарят Голини обаче два пъти пресече топката след опасни подавания към Конти и Сусо.

Силен изстрел на Родригес мина на сантиметри от горния ъгъл на вратата на Аталанта в 28-ата минута. Мусакио рискуваше да получи червен картон за удар без топка в лицето на Гомес, но се размина само с жълт. Донарума пък трябваше да спасява изстрел на Иличич в 39-ата минута.

На почивката Калабрия влезе на мястото на Родригес, но това не помогна въобще на Милан. Играчите на Пиоли се задържаха в мача до 60-ата минута, когато бившият халф на тима Пашалич удвои.

Първоначално останаха съмнения за засада, но попадението беше зачетено, а хърватинът не празнува от уважение към тифозите в "червено-черни" шалове. Попадението тотално матира гостите, които още повече свалиха гарда и 60 секунди по-късно бяха нокдаун. Пьонтек влезе вместо Бонавентура, но Иличич вкара за 3:0. Тифозите на "Деа" полудяха и започнаха да скандират "Серия "Б", Серия "Б", на гостуващата агитка.

В 72-ата минута звездата на Словения с много красиво изпълнение нокаутира Милан. Иличич беше оставен от Сусо да нагласи топката на удобния си ляв крак и технично да я прати в горния десен ъгъл на Донарума. Иличич беше заменен от Муриел, който окончателно довърши миланистите в 83-ата минута с пети гол. Истината е, че той можеше да бъде дело на Кастаня малко по-рано, но отлично спасяване на Донарума спаси гостите, а след това и Калабрия изби от голлинията удара с глава на халфа.

Отново Донарума трябваше да се намесва и да спаси вратата си от шести гол, но въпреки това унижението е изключително голямо за Милан, който записа едва четвъртата си загуба в Серия "А" с такава разлика, която е най-голямата за клуба, а последната бе преди повече от 21 години.

Аталанта изглеждаше перфектно смазана машина, а резултатите доказват, че този клуб прави чудеса под ръководството на Гаспарини.

"Росонерите" имат страхотен вратар, но в защита нямат идея какво се случва, халфовата линия цяла есен не успява да направи така, че да създава положения за нападателите, които пък не успяват да се срещнат с противниковите вратари доста често през сезона. Дори евентуално идване на Ибра няма да оправи морето от проблеми в този велик клуб, който е буквално на дъното в този момент.

След Нова година Милан приема Сампдория, докато Аталанта ще търси да стартира годината с нов успех срещу Парма на своя стадион./sportal.bg

Main Menu