МОК обсъжда участието на руските спортисти в Токио след решението на КАС

08 Ян 2020 18:30

Международният олимпийски комитет (МОК) ще обсъди темата относно допускането на руските спортисти до участие на олимпийските игри в Токио 2020 след решението на Спортния арбитражен съд (КАС), обяви говорителят на централата Марк Адамс.

Днес в Лозана се състоя заседание на Изпълкома на МОК, но темата за евентуалното участие на руските спортисти в Токио 2020 не е обсъждано подробно. "Този въпрос само беше споменат. Ние ще изчакаме окончателното решение на КАС, след което ще обсъдим участието на руските състезатели на олимпийските игри", уточни Адамс.

На 9 декември Изпълнителният комитет на Международната антидопингова агенция (УАДА) лиши Русия от участие в големи международни състезания, включително Олимпийски игри, за срок от четири години. Страната също така няма право да приема световни първенства във всички спортни дисциплини и няма право да кандидатства за домакинства, а Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е с отнет лиценз.

Причина за тежкото наказание е продължаващото вече няколко години разследване за масова употреба на допинг сред руските спортисти, както и несъответствия с допинг пробите, събрани от РУСАДА за този период от време. РУСАДА обжалва санкцията пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Летните олимпийски игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август./sportal.bg

Main Menu