След 50 години: Канзас Сити с втори Супербоул

03 Фев 2020 08:35


"Канзас Сити чийфс" е носител на Супербоул в юбилейния стотен сезон на Националната футболна лига (НФЛ). "Вождовете" надвиха "Сан Франциско 49ърс" с 31:20 в емоционален сблъсък в 54-ия Супербоул в историята на спорта.

Благодарение на силната игра на куотърбека си Патрик Махоумс "Канзас сити" стигна до втория си трофей от Супербоул. Това се случва 50 години след първата победа, която беляза и последната поява на "вождовете" в мача за титлата., пише Дневник.

Над 62 хиляди зрители на стадион "Хард рок" в Маями станаха свидетели на много вълнуващ мач и резултатна игра от двата тима.

Махоумс стана MVP на финалния мач, след като завърши с 26 успешни от общо 42 паса на 286 ярда. Куотърбекът подаде за два тъчдауна, имаше две пресечени паса, а освен това и сам реализира тъчдаун за тима си.

На 24 години Махоумс добавя трофея "Винс Ломбарди" и наградата за MVP на Супербоул във визитката си, към приза за най-полезен на миналия сезон в НФЛ. Махоумс е най-младият играч в историята, който става MVP и печели Супербоул. Треньорът на "Канзас Сити" Анди Рийд печели за пръв път в кариерата си шампионски пръстен на 61 години.

"Никога не загубихме вяра, че можем да спечелим, нито едно от момчетата не наведе глава, когато изоставахме или не спря да се бори. Имаме правилния тип (Анди Рийд), който да ни води и постигаме успехи", каза Махоумс след срещата.

"Обичам това момче, удоволствие е за мен да го водя", каза лаконично опитният треньор Рийд.

Първото нападение в мача беше за "вождовете", но то завърши бързо след неуспешни подавания на Махоумс, като топката премина в ръцете на другия куотърбек Джими Гарополо. Той я придвижи умело до ендзоната на "Канзас", но "Найнърс" не успяха да отбележат тъчдаун.

Все пак след изстрел от 38 ярда на Роби Гулд "Сан Франциско" поведе с 3:0.

Половин минута преди края на първата четвърт "Канзас" завърши по отличен начин своята атака, с 15 отигравания за 75 ярда. Патрик Махоумс пробяга 1 ярд, за да отбележи сам тъчдаун, а при допълнителния удар Харисън Бъткър беше точен, правейки резултата 7:3 за "вождовете".

В началото на втората част "Канзас" добави още три точки след точен удар на Бъткър от 31 ярда. "Сан Франциско" обаче бързо обърна, благодарение на тъчдаун пас от Гарополо към Кайл Юсчик на 15 ярда.

Така втората част завърши при равенство 10:10.

В третата четвърт "Найнърс" дори обърнаха резултата в своя полза. Роби Гулд беше точен от 42 ярда, а по-късноо Рахим Мостърт пробяга един ярд за нов тъчдаун. С допълнителен удар на Гулд "Сан Франциско" отвори преднина от 10 точки - 20:10 преди финалните 15 минути.

С невероятно съсредоточена игра в защита и перфектни действия в атака, "вождовете" обърнаха мача в последната четвърт. Във финалните 15 минути "Канзас" позволи на Гарополо и "Найнърс" да стигнат до само три първи дауна и да спечелят 59 ярда територия, принуждавайки ги два пъти да изпълняват пънт.

При оставащи малко над шест минути Махоумс подаде тъчдаун пас към Травис Келси и тайд-ендът върна надеждите на "Канзас", след което Бъткър беше точен при допълнителния удар.

Последваха ооще два тъчдауна, дело на Деймиън Уилямс - един след подаване от Махоумс и един след спринт в ендзоната на "Сан Франциско".

Благодарение на куотърбека си "вождовете" спечелиха 191 ярда, от които 131 след подавания и 60 при игра по земя, само във финалната четвърт и отказаха сочената за една от най-силни защити.

Main Menu