Betindex: Очаква ни първото Европейско в нечетна година. Сметките на фаворитите се объркаха

25 Мар 2020 09:44

 

Неизбежното се случи – УЕФА отложи Европейското първенство по футбол за лятото на 2021 г. След като почти всякаква спортна активност на континента спря заради разрастването на пандемията от коронавирус, ръководителите на централата практически нямаха избор. За да завършат както вътрешните клубни първенства, така и европейските турнири (Шампионска лига и Лига Европа), се наложи безпрецедентно пренасрочване на форума за нечетна година. Винаги досега в историята шампионатът на Стария континент се е провеждал само във високосна година, но сега се наложи Евро 2020 да се превърне в Евро 2021.

А това без съмнение ще обърка сметките на фаворитите в надпреварата, убедени са специалистите от Betindex.net. Изместването на първенството с цяла година променя картината и в настоящия момент е трудно да се определи кой ще влезе в по-добра форма. Основните претенденти вероятно ще бъдат същите – Франция, Германия, Англия, Италия, Испания, Белгия, но едногодишното забавяне ще ги извади от планирания ритъм. Кой ще успее да се пренастрои по най-добрия начин? Това в момента едва ли вълнува до такава степен федерации и селекционери, още по-малко пък клубовете, за които играят бъдещите участници на Евро 2020.

Едно нещо е извън съмнение – очаква ни много интензивен сезон 2020/21

Заради това, че голяма част от националните първенства бяха прекъснати в средата на март, те ще приключат вече не в края на май, както беше планирано, а месец по-късно. До това решение стигнаха представителите на 55 национални асоциаци при видеоконференцията на УЕФА, довела до отлагане на Европейското първенство. Безпрецедентната пауза ще направи следващия футболен сезон изключително интензивен, това е вън от съмнение.

Промените в календара още се уточняват, като вариациите не са много. Едната опция е да няма да има почти никаква почивка между сезоните 2019/20 и 2020/21, което би било особено неприятно за страни като България. Това означава, че представителите ни в евротурнирите трябва да влязат в международните мачове почти незабавно след края на шампионата в Първа лига. Този път няма да има лятна ваканция за футболистите, нито пък възможност за по-дълга подготовка. Другата опция, която почти сигурно ще бъде избрана от големите лиги, е следващите първенства да стартират с няколко седмици по-късно от обичайното – около 10-15 септември. Това означава мачовете в тях да се играят на по-малки интервали, за да могат първенствата да свършат до края на 2021. А на 11 юни догодина, ако планът не претърпи нови промени, идва стартът на Евро 2021. За малки страни като България обаче старт през септември е неприложима опция, тъй като предварителните кръгове в клубните турнири отново ще бъдат насрочени няколко седмици по-рано. Евентуално бързо отпадане би довело до продължителна липса на активност.

Футболните професионалисти вероятно за първи път осъзнават какво означава китайското проклятие да живееш в интересни времена. Цялата спортна индустрия беше извадена от релсите и вероятно ще отнеме доста време, преди да се завърне към обичайния си ритъм. Едва след като се проведе първото Европейско първенство в нечетна година, всъщност футболът на континента ще има шанс да навлезе в познати води.

Main Menu