Случаите, в които Олимпийските игри не протичат по план

25 Мар 2020 17:35

Олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021 година заради пандемията на новия коронавирус и това е първият случай в историята. Не за първи път обаче Игрите не протичат по предварителния план, а през ХХ век няколко пъти те са бивали изцяло отменяни. В други случаи пък призивите за отмяна или отлагане са били налице (не без основание), но Международният олимпийски комитет е взимал противоречивото решение да продължи най-голямото спортно събитие на планетата.

1916 година - първите провалени Олимпийски игри

Германската империя е трябвало да домакинства на Олимпийските игри 1916, като за целта е изграден и внушителен за времето си 30-хиляден стадион в Берлин (по-точно в Шарлотенбург - административен окръг на запад от столицата), наречен "Груневалдщадион". Името е от гората Груневалд, където е издигнато съоръжението. Далеч по-известният днес "Олимпиащадион" в Берлин е построен за Игрите през 1936 година.

През 1914-а обаче започва Пъравта световна война, която продължава над 5 години. Напълно логично, Олимпийските игри през 1916 година са отменени.

1940 и 1944 година - Втората световна война отменя цели две издания на Игрите

През 1940 година все още Зимните и Летните олимпийски игри се провеждат в една и съща година, като и двете е трябвало да се организират от Япония - столицата Токио е домакин на Летните, а курортът Сапоро - на Зимните. Именно Страната на изгряващото слънце има честта да бъде първата не-западна държава домакин на най-глобалния спортен форум.

Япония обаче обявява война на Китай през 1937-ма, с което губи "правото" си да организира Олимпийски игри. Първоначално са назначени алтернативни домакини - Хелзинки е избран за Летните, а Гармиш-Партенкирхен - за Зимните. Германия обаче започва инвазията в Полша през 1939-а и впоследствие избухва Втората световна война, продължила до 1945-а.

Това налага отмяната не само на Олимпийските игри 1940, но и тези през 1944-а, на които домакини е трябвало да бъдат Лондон (Летни) и Кортина д'Ампецо (Зимни). Английската столица е наградена с домакинството на следващите осъществени Игри през 1948 година, като тогава е забранено участието на германски и японски спортисти. Италианският зимен център Кортина д'Ампецо пък впоследствие осъществява олимпийско домакинство през 1956-а.

1968 година - Игрите в Мексико се провеждат въпреки масови протести и убийства


Олимпийските игри в Мексико Сити през 1968-ма са добър пример за това как МОК обича да поддържа аполитично поведение, независимо от обстоятелствата. Десет дни преди началото на Игрите в Мексико правителствената полиция стреля "на месо" по тълпи от невъоръжени протестиращи студенти. Няма точна бройка на убитите - стотици или хиляди - като събитието е известно като "клането в Тлателолко".

1960 - 1992 година - Ерата на Апартейд вади РЮА от олимпийските игри


Под големия обществен натиск на останалите африкански държави (заплашващи с бойкот) МОК склонява да забрани участие на изцяло белокож олимпийски състав на Република Южна Африка в ерата на Апартейд. Чак след края й през 1992 година РЮА отново е допусната до олимпийско участие.

1972 година - Тероризъм в олимпийското село


През 72-ра въоръжена група палестински терористи атакуват израелската част на олимпийското село в Мюнхен, убивайки двама израелски спортисти и взимайки за заложници още деветима. Впоследствие и въпросните деветима са убити, но това не пречи на провеждането на Олимпийските игри, в които е имало само двудневна пауза заради терористичния акт.

1996 година - Избухнала бомба в олимпийския парк


През 1996-а самоделна бомба избухва по време на концерт в олимпийския парк в Атланта, като двама са загинали, а още стотици - ранени. Само няколко часа по-късно обаче президентът на организационния комитет обявява, че Игрите ще се проведат по план, защото "олимпийският дух го задължава"./sportal.bg

Main Menu