Кристъл Палас претендира да е най-старият професионален футболен клуб

22 Апр 2020 09:00

Кристъл Палас претендира да бъде считан за най-стария професионален клуб, който продължава да съществува, след като ново проучване разкри, че тимът е основан през 1861 година.

Десетилетия наред Нотс Каунти, който в момента играе в петото ниво на Англия – Националната лига, бе смятан за най-стария професионален клуб след създаването си през 1862. Но авторът Питър Манинг, работещ от името на клуба от Висшата лига Палас, откри връзка между южния лондонски тим, основан като професионален клуб през 1905, и отбор по крикет и футбол, създаден година преди откриването на Каунти.

Изследването твърди, че няма пряка връзка между двата клуба чрез тяхната собственост от Кристъл Палас Къмпъни.

„Без Кристъл Палас и Кристъл Палас Къмпъни нямаше да има футболен клуб Кристъл Палас. Винаги е бил един клуб и винаги част от бизнеса на Кристъл Палас. Тъй като основаването на клуба датира от 1861 година, то той може спокойно да твърди, че е най-старият професионален клуб в света“, каза Манинг, цитиран от БГНЕС.

„Като дългогодишен привърженик на Кристъл Палас, е невероятно, че имаме легитимно твърдение да бъдем считани за най-стария професионален клуб в света, който продължава да съществува, че сме били в първите срещи на ФА, и че нашата история датира чак до викторианските състезатели по крикет от 1861 в Палас, дори включващи великия В.Г. Грейс“, сподели президентът на „орлите“ Стив Париш.

 

Футболните власти все още не са потвърдили или отрекли валидността на твърдението на Палас. Шефилд ФК, аматьорски тим, който в момента играе в Югоизточната дивизия на северната Висша лига, са признати от ФИФА като най-старият клуб в света след основаването си през 1857.

Main Menu