Стартира четвъртия сезон на Eneos Cup

01 Юли 2020 00:14

Автомобилния шампионат Eneos Cup стартира вчера на писта “Дракон”. На трасето край с. Калояново се проведе първи кръг от четвъртия сезон на едномарковия шампионат създаден от пловдивския клуб КА-2 Рейсинг Тийм и Омникар България.

През тази година шампионата ще претърпи значителни промени. Основната от тях е, че той вече няма да бъде част от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут и писта. Състезанията от Eneos Cup се връщат към формата от първия сезон на надпреварата – с два старта и обръщане на стартовата решетка.
Дебют в надпреварата направи вицешампиона за 2019 в серия “макси” Камен Василев, който ще участва в едномарковата надпревара, за да поддържа форма за шампионата на затворен маршрут.

Участниците в първия кръг от сезон 2020 преминаха през доста натоварен ден, след като в неделя се проведоха двете квалификации и двата старта.
Оспорваната битка за полпозишъна бе спечелена от Васил Александров с време 1:12.228мин., който бе само с 0.154сек. по-бърз от Антоний Тонев. Трето време в квалификациите записа Денислав Терзийски 1:13.008мин. Четвърто време записа Христо Чаков. Пети и шести останаха съответно Камен Василев и Христо Христов.

Стартиралия от втора позиция Антоний Тонев успя да се пребори за победата в първото състезание. Той завърши само на 3.603сек. пред Денислав Терзийски. На трето място финишира Васил Александров, а четвърти остана Христо Чаков. Камен Василев и Христо Христов останаха съответно пети и шести.
Като победител във втория старт от първия кръг завърши Христо Чаков, който финишира на 1.679сек. пред Васил Александров и на 5.267 секунди пред Денислав Терзийски. Камен Василев остана четвърти, а пети завърши Христо Христов. Тонев не успя да финишира във втория старт, след проблеми с двигателя.

Така след победа във втория старт и четвърто място в първия Христо Чаков си гарантира победата в първия кръг на Eneos Cup за настоящия сезон. Втори остана Васил Александров, а трети на почетната стълбичка се качи Денислав Терзийски. Шестицата допълниха Антоний Тонев, Камен Василев и Христо Христов.

Класиране след първи кръг

1. Христо Чаков – 37т.
2. Васил Александров – 33т.
3. Денислав Терзийски – 33т.
4. Антоний Тонев – 25т.
5. Камен Василев – 22т.
6. Христо Христов – 18т.

 

Main Menu