ПСЖ направи требъл след успех с дузпи срещу Лион

01 Авг 2020 10:09

Хегемонът във френския футбол Пари Сен Жермен завърши сезона на домашната сцена с требъл. След като отдавна си осигуриха титлата, преди седмица парижани спечелиха и Купата на Франция, а днес добавиха още едно отличие във витрината си. Отборът на Томас Тухел триуфира с Купата на Лигата в драматичен финал срещу Лион. Редовното време и продълженията приключиха без голове, а при дузпите Кейлор Навас спаси удара на Бертран Траоре и се превърна в герой за ПСЖ.

Това беше последното издание на турнира, който ще бъде преустановен заради натоварения календар на френските клубове. ПСЖ е рекордьор с 9 купи, като има само един загубен финал. Парижани ликуваха с отличието в пет поредни години между 2014-а и 2018-а, а през 2019-а трофеят стана притежание на Страсбург.

ПСЖ остава в историята като победител в дебютното издание на надпреватара през 1995 година и в последния засега финал.

Лион има само една Купа на Лигата от общо 6 финала, но по-неприятното за "хлапетата" е, че пропуснаха последната си възможност да се класират за Лига Европа. В първенството тимът на Руди Гарсия зае 7-о място и няма да участва в евротурнирите през новия сезон.

На двубоя на "Стад дьо Франс" присъставаха около 5000 зрители, колкото допуснаха местните власти. Сред титулярите на ПСЖ се завърна Марко Верати, който не започна от първата минута във финала за Купата на Франция срещу Сент Етиен. В отсъствието на контузения Килиан Мбапе, в предни позиции стартира триото Неймар - Мауро Икарди - Анхел Ди Мария.

Лион действаше в атака с Мемфис Депай и Муса Дембеле, подкрепяни по крилата от Лео Дюбоа и Бенжамен Корне.
Мачът не оправда очакванията за зрелище, а ПСЖ отново игра неубедително, както и срещу Сент Етиен. Отборът на Тюхел не изглежда в добра форма преди подновяването на сезона в Шампионската лига и четвъртфиналът срещу Аталанта няма да е никак лесен за френския гранд.

В първите минути Неймар беше активен и негов опасен удар премина на сантиметри от гредата. Лион обаче се защитаваше много организирано и до почивката не позволи на ПСЖ да създаде почти никакви опасни ситуации пред Антони Лопеш. Португалският страж трябваше да се намесва чак в 43-ата минута след силен шут на Идриса Гей.
В края на полувремето първо Муса Дембеле не успя да изведе Лион напред, а при ответната атака Ди Мария стреля твърде слабо и не затрудни Лопеш.

Съперниците рядко стигаха до голови положения и през втората част. Депай отправи неточен удар в 50-ата минута, а Икарди беше тотално незабележим и логично след час игра Тухел го смени, пускайки Пабло Сарабия.
В 82-ата минута Кейлор Навас изби в корнер опасен изстрел на Максуел Корне, а в 87-ата Неймар беше близо до победен гол за ПСЖ, но Антони Лопеш внимаваше.

В продълженията футболистите бяха твърде уморени и сякаш чакаха дузпите. В 119-ата минута Рафаел да Силва задържа пред наказателното поле откъсващия се Ди Мария и получи червен картон. Неймар имаше шанс да вкара от статичното положения, но шутира много неточно.
При дузпите първи изпълняваха играчите на Лион. Петимата титулярни избраници на Руди Гарсия не сбъркаха, но и футболистите на ПСЖ бяха безпогрешни. Шестият изпълнител за Лион Бернар Траоре стреля слабо в обсега на Кейлор Навас и костариканецът спаси. Последва точен удар на Сарабия, който донесе купата на парижани.

Като се прибави и Суперкупата на Франция, ПСЖ ликува с 4-те домашни трофея за 4-и път в последните 6 години./sportal.bg

Main Menu