Големите разгроми в историята на снукъра

27 Окт 2020 06:31

Сайтът на World Snooker Tour реши да припомни най-големите разгроми в историята на снукъра.

Стив Дейвис - Джон Парът 18:3 (финал на Световното първенство през 1989 година)

Последният световен финал в кариерата на Дейвис всъщност предлага най-изразителната му победа. В модерната ера именно този резултат е най-разгромният, а едва за втори път финалът в “Крусибъл” е спечелен с една сесия по-малко. Дргуият случай пак бе с участие на Стив Дейвис, който победи с 18:6 Клиф Торнбърн през 1983 година.

За да предложат някаква продукция на зрителите вместо последната сесия на финала, двамата играят демонстративно няколко фрейма. Впоследствие Дейвис е казвал, че е чувствал много повече напрежение заради голямата си преднина във финала. Именно за това той цени постижението си много високо.

Джон Парът - Еди Чарлтън 10:0 (първи кръг в “Крусибъл” през 1992 година)

За първи път в историята на “Крусибъл” мач приключва “на нула”, а Парът изпусна само 219 точки през целия двубой. Естествено, тогава Джон е защитаващ титлата си, след като през 91-ва е победил Джими Уайт на финала. Това не означава, разбира се, че Парът е избегнал “проклятието на “Крусибъл”, като отпада на четвъртфиналите от Алън Макманъс.

Стивън Хендри - Джими Уайт 18:5 (финал в “Крусибъл” през 1993 година)

Това е вече третият случай на успех във финала на Световното с една сесия по-малко. Хендри унищожава Вихрушката и вдигна третата си световна титла и далеч най-убедителната в актива на великия шотландец. Следващата година двамата отново спорят за отличието в един от най-паметните мачове помежду им, като Хендри постига драматичен обрат за 18:17.

Впоследствие пък Хендри е казвал, че именно триумфът с една сесия по-малко му е донесъл най-голяма наслада в кариерата.

Джон Хигинс - Рони О’Съливан 9:2 (финал на Гран при през 2005 година)

Забележителното представяне на Джон Хигинс му носи рекорд като първия състезател, направил четири поредни сенчъри брейка в мач. Оттогава още петима души са постигали същото, но винаги ще се помни разгромът над Ракетата в актива на Вълшебника от Уишоу. И двамата се засипват с похвали след края на двубоя, като Рони казва, че никога не е виждал такова нещо.

Рони О’Съливан - Рики Уолдън 6:0 (четвъртфинал на “Мастърс” 2014)

Само 58 минути са необходими на Гения от Чигуел за този му успех пред родна публика в Лонодон. О’Съливан постави рекорд с 556 поредни точки без отговор от съперника. “Това е най-доброто представяне в историята на турнира”, коментира тогава Кен Дохърти. Уолдън реализира само 39 точки в целия мач и после споделя, че никога не се е чувствал толкова безпомощен. Рони пък е състрадателен и обяснява, че много добре знае колко ужасно е да седиш като зрител по време на двубой.

Шон Мърфи - Луо Хонгао 10:0 (първи кръг в “Крусибъл” 2019)

Шон Мърфи стана вторият играч в историята, който печели без загубен фрейм в “Крусибъл”, а нищо не предвещаваше такъв резултат, ако се погледнат представянията му дотогава през 2019-а. Това бе и първият му ранкинг осминафинал за миналата година, като добави и топ брейк от 138 точки. Луо пък постави антирекорд за точки в един мач в “Крусибъл” - само 89.

Нийл Робъртсън - Жоу Юелон 9:0 (финал на Европейския мастърс 2019/2020)

Робъртсън стана първият играч, спечелил на нула ранкинг финал в такъв формат (9 от 17), а първите четири фрейма бяха взети на една визита от него. Нийл се извини на публиката, задето не могла да види кой знае колко снукър през въпросната вечер./ sportal.bg

Main Menu