До 4000 зрители на спортни събития от Ниво 1 в Англия от декември

23 Ное 2020 19:05

Ограничен брой зрители ще се завърнат по спортните стадиони в Англия през следващия месец. Спортните събития – включително международни срещи и двубоите от Висшата лига, скоро ще видят завръщането на феновете, се очаква да потвърди премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Местата, които не са високорискови по време на пандемията от коронавирус, ще приветстват обратно 4000 запалянковци на открити стадиони през декември. Джонсън ще обяви решението си, когато извънредното положение в страната приключи на 2 декември, като част от изявлението му ще покрие завръщането на фенове в откритите спортове. Зони от Ниво 3 в страната няма да получат разрешение за връщане на фенове, но тези от Ниво 1 ще побират до 4000 фенове. Допустимият капацитет на зоните от Ниво 2 ще бъде 2000. Така, спортните организации в страната ще поемат глътка въздух, след като повечето от тях не са имали фенове по стадионите си от средата на март. Приходите в деня на мачовете от продадени билети спадна сериозно след забраните за посещение на привърженици.

По-рано през деня, президентът на Тотнъм Даниел Леви призна, че клубовете са в изключително тежко финансово състояние заради коронакризата, след като „шпорите“ обявиха загуби от над 60 млн. паунда. „Намираме се в периода на едно от най-предизвикателните времена. Ефектът от пандемията върху нашите финанси е материален и не можеше да дойде в по-лош момент, след като наскоро завършихме стадион за 1.2 млрд. паунда, който е финансиран от клубните ресурси и дългосрочния дълг. Сезон 2020/21 до тук преминава без публика по трибуните и това дава своето финансово отражение върху събития като НФЛ, концерти, затварянето на магазини и атракции за гости. По наши груби изчисления за настоящата финансова година относно потенциалните загуби от приходи, ако стадионите останат затворени за фенове, сумата надвишава 150 млн. паунда“.

Предложената система няма да гарантира моментално финансови облекчения за всички клубове. Отборите в Ливърпул и Манчестър, например, потенциално остават в Ниво 3 на рестрикциите, което означава, че забраната за фенове ще продължи да важи в тези райони. Лондонските отбори може да попаднат в Ниво 2, което означава и възможност за частично завръщане на 2000 фенове за домакинските двубои. Подобно завръщане на привърженици ще бъде добре дошло за Тотнъм, за който предстоят местни дербита с Челси и Арсенал. Въпреки това, влиянието на коронакризата ще бъде усетен в спортния сектор. Правителството скоро обяви спасителен пакет от 300 млн. паунда за зимата, разпределен в различни спортове, включително 135 млн. паунда за ръгби, 40 млн. паунда за конни състезания и 5 млн. паунда за тенис. /БГНЕС

Main Menu