Наказаха олимпийска шампионка на 100 м с препятствия заради допинг нарушения

14 Ян 2021 21:05

Олимпийската шампионка на 100 м с препятствия Бриана МакНийл бе временно наказана за допинг нарушения, съобщиха от Лекоатлетическия съюз по интегритет (АИЮ).

29-годишната американка, която спечели злато на Игрите в Рио през 2016 и първо място на Световното в Москва три години по-рано, бе обвинена в „подправяне“ като част от допинг контрола, обясниха от АИЮ. МакНийл е притежателка на четвъртото най-бързо време в историята на 100 м с препятствия, след като завърши за 12.26 сек в Де Мойн през 2013. Но сега тя е изправена пред угрозата да пропусне Олимпиадата в Токио, която беше отложена за това лято. Припомняме, че МакНийл получи едногодишна забрана от Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) за това, че не даде местонахождението си за три извънсъстезателни допинг теста през 2016.

Датата на третия й пропуснат тест според доклада бе 27 септември – само пет седмици след успеха й в Рио. Наказанието означаваше, че МакНийл трябва да пропусне Световното през 2017 в Лондон, но не афектира спечеленото злато в Бразилия. Хърделистката направи осем извънсъстезателни теста през 2016 и не даде положителна допинг проба. МакНийл получи последното наказание от ЮСАДА, след като стана ясно, че за два от пропуснатите тестове преди Рио тя е пътувала до родния й щат Флорида, за да се срещне с тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

МакНийл не е единствената лекоатлетка, която си изпати в последно време. Олимпийският сребърен медалист от в дългия скок Луво Маньонга от Южна Африка, световен шампион през 2017 и шампион в Игрите на Добра воля през 2018, миналата седмица бе наказан заради пропуснати тестове. Маньонга е четвъртият световен шампион от 2017-а насам, който получи забрана за подобно нещо. Той последва кенийският бегач на средни разстояния Илайджа Манангой, бахрейнската бегачка Салва Еид Насер и американския спринтьор Крисчън Коулмън. Коулмън, световен шампион на 100 м от Доха 2019, обжалва забраната си в опит да участва в Токио през лятото. /БГНЕС

Main Menu