Златните момичета: Много си мечтаем да завоюваме световната титла в многобоя и на отделните уреди

22 Окт 2021 10:33

Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика на България ще участват за последно на състезание на Световното първенство в Япония през следващата седмица.

Световната титла е единственият златен медал, които липсва в невероятната кариера на Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс.

Грациите провеждат последни тренировки в зала "Раковски" и споделиха очакванията си преди шампионата, който е последен за тях като отбор.

"Малко е стряскащо, че след близо 20 дни няма да идваме повече в залата, да сме по цял ден тук, да тренираме. Да, по-емоционални са тренировките сега, но гледам да не изпадаме много в такива емоции. Тези момичета са прекрасни и никога не ми е било трудно да им бъда капитан. Искам да благодаря много на нашите треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска, защото без тях нищо от това, което постигнахме нямаше да е възможно. Те са наистина един много добър екип. Весела Димитрова, както винаги е казвала, ни учеше и ни подготвяше са космонавти и тази нейна подготовка ни направи много силни, благодарение на което ние успяхме да се справим на олимпиадата. Михаела Маевска е спокойствието на нашия отбор, много сме й благодарни и се радваме, че беше с нас. Олимпиадата беше най-чаканото състезание за нас, най-емоционалното и с най-перфектен край за нас", каза Дянкова във видео интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

"Вече нямам търпение да заминаваме на световното първенство, да играем и да е най-прекрасното ни състезание за тези пет години и да завършим по много подобаващ начин. Искаме да се насладим на тези наши последни мигове на терена и да получим заслуженото. През тези години бяха едни незабравими емоции, които може би никога повече няма да изживея. Тези момичета са мен станаха едно семейство, ние сме много близки и искам да им благодаря и да им кажа, че много ги обичам", добави Мадлен Радуканова.

"Изпитвам доста смесени емоции, защото ми е много носталгично, че повече няма да тренираме в тази зала като отбор, но пък за сметка на това със сигурна, че ще останем заедно в живота и ще се занимаваме с общо проекти. В същото време съм щастлива, че животът ни от тук нататък ще се променя и всички сме доста развълнувани да видим какво ни предстои след световното първенство. Докато живеех последните години ми се струваха много трудни, но сега, когато погледна назад осъзнавам, че това са били най-щастливите ми моменти и всички емоции, които съм изпитала заедно с тези момичета ще останат завинаги в сърцето ми", каза Стефани Кирякова.

"Много си мечтаем да завоюваме световната титла в многобоя и на отделните уреди, затова ще дадем всичко от себе си, за да си завършим кариерата както трябва и както си мечтаем", заяви Ерика Зафирова.

"Тръгваме като за всяко едно състезание с нагласата да представим добре композициите си. Надяваме се те да бъдат добре оценени и разбира се се стремим към най-високото. Тези пет години заедно бяха една невероятна емоция, аз съм много благодарна за тези пет години на тези момичета, на целия екип, които стои зад нас, за всички тези моменти - и за хубавите на радост, на удовлетворение, но и за тежките, тъй като те ни изграждаха през цялото време. Искам да благодаря на треньорките ни за всичко, което са направили за нас, за това, че бяха до нас през целия този път и ни показваха на къде да вървим", коментира Лаура Траатс.

В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от Боряна Калейн и Татяна Воложанина.

"Намирам се в много добра форма, нямам търпение да започне световното първенство и се надявам да покажа най-доброто от себе си. Много добре съм подготвена, надявам се да покажа максимума си, пък каквото стане. Единственото, което ми е необходимо е да бъда спокойна и концентрирана, да не се разсейвам от нищо странично, тъй като нещата вече са ми толкова изработени, автоматизирани и няма нужда от абсолютно нищо повече", заяви Калейн.