Радостин Василев: Не мога да приема, че това е президентът на БФС

14 Май 2022 08:33

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев даде обширно интервю пред „Евроком“. Той говори по множество теми, включително президента на БФС, строителството на „Арена Армеец“, възобновяването на Спортен комплекс „Червено знаме“, както и Българския спортен тотализатор.

"99% от обществото ни е наясно какво се случва във футболния ни съюз. Аз нямам право да заемам позиция. Нито съм за Бербатов, нито съм срещу някой, но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство", смята Василев

По думите му тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото.

"Защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА и ФИФА, и от спонсор. Има петиция при нас от 100 клуба изключени. Този човек не разбира, че за да тръгне футбола трябва да направи един честен конгрес", коментира той.

Според него при един честен конгрес "няма шанс това да продължи да се случва".

"Държавата, в мое лице като министър на спорта, има ли основанията в закона ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това", каза министърът.

"Четири месеца сме в окопна война. По-скоро сме в някакъв партизански окоп. Отвсякъде попълваме дупки, спираме нападения", продължи Василев.

"Отвращаваме това, че в Министерство на спорта е имало злоупотреби. Отвращаваме това, че заслужили наши спортисти, които част от тях управляват федерации приемат за даденост един държавен ресурс да го харчат както сметнат за добре. Отвращаваме, че каквото и да направим медийната среда не го отразява коректно. Отвращаваме това, че децата, които трябва да са в основата на масовия спорт тренират в зали, които са разрушени. За 12 години няма мутра, която да няма обект при нас", коментира Василев.

Министърът заяви, че "нищо не може да го отклони от пътя".

"Има агресивни методи на атаки, натиск към мен от страна на определи хора", каза той.

Той бе категоричен, че "няма шанс мачът да продължи така".

"В моето министерство са назначавани любовници, приятелски кръгове, партийни другари, всичко това го разчиствам и организирам конкурси, за да дойдат хора, които работят", отбеляза Василев.

"От там (Български спортен тотализатор) тръгна кариерата на майката на Делян Пеевски. Имиджът на тази институция десетилетия назад не е много добър. Използван за някакви съмнителни финансирания. Редица медии повече няма да получават пари от тотализатора и това ги изкарва извън равновесие", коментира Василев.

По думите му тотото е чиста институция в момента.

"От 1 август, съгласно Закона за хазарта, Българският спортен тотализатор трябва да затвори 1000 пункта от 1500-1600, защото пише, че трябва да развива дейност от 1 август 2022 г. в собствени помещения със собствен персонал. А 1000 от помещенията са оттадени на контрагенти срещу процент. Това храни хората. Ще поправим тази грешка", каза министърът.

Радостин Василев коментира и "Арена Армеец":

"Арена Армеец" е чудовищна глупост. Отоплението на малката зала, която е до голямата не може да бъде автономно. Ако искаш да си пуснеш топлото там - топлиш цялата "Арена Армеец". Защото никой не е помисли, че трябва да имат автономно отопление, охлаждане и вентилация. Това прави тока на "Арена Армеец" огромен. Сигурно милион", обясни той.

Радостин Василев подхвана и някои политически теми, които нямат много общо със спорта.

"Първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър. Това ще е първият човек, който ще влезе в затвора. Независимо от това, че сега няма прокуратура. Неспасяемо е неговото положение. По линия на злоупотреби. Неспасяемо е. За редица действия. От безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта“.

Спортният министър е категоричен, че много добре знае какво прави в ММС: „Аз знам какво правя и кой съм. Не съм анонимен пингвин, появил се в ММС без да знае защо е там. Аз съм един от най-неприятните на статуквото министри“.

Main Menu