Младок отстрани Гришо в Куинс

20 Юни 2019 17:18

Единственият българин в мъжкия тенис елит Григор Димитров загуби с 4:6, 4:6 от канадския суперталант Феликс Оже-Алясим в мач от първия кръг на турнира в “Куинс Клъб” (Лондон). Заради капризите на времето двубоят от престижното състезание на трева бе отлаган в два поредни дни и днес времето най-сетне позволи да се изиграе.

Шампионът от 2014 година Димитров и 18-годишният Оже-Алясим (поставен под №8) не бяха играли помежду си досега. По-късно днес Феликс Оже-Алясим ще се изправи във втория кръг срещу Ник Кирьос (Австралия), който пък надделя със 7:6 (4), 6:3 над Роберто Карбалес Баена (Испания).

ПЪРВИ СЕТ:

Първата почивка в мача дойде при аванс от 2:1 за Григор. Българинът бе безупречен в първите си две подавания в срещата, като в тях канадецът взе общо една точка. Тийнейджърът от Монреал пък даде две точки на хасковлията в откриващия си сервис-гейм. В четвъртия гейм, който се превърна в мини маратон, канадецът имаше аванс от 40:15, но със страхотен минаващ удар Григор стигна до първи брейкпойнт в мача. Оже-Алясим обаче го заличи с ас, след което в крайна сметка се пребори за 2:2. Последва гейм на нула за Димитров и далеч по-опитният българин отново излезе напред в резултата.

Нещата обаче се объркаха за Григор в седмия гейм, в който Оже-Алясим се сдоби с първа точка за пробив в мача при 30:40, след което хасковлията направи двойна грешка и брейкът бе факт. Оже-Алясим затвърди пробива с експресен гейм на нула и при 5:3 бе много близо до спечелването на първата част. Димитров се задържа още малко в частта, правейки резултата 4:5. След това с гейм на 15 младият канадец затвори сета и Димитров трябваше да прави обрат.

ВТОРИ СЕТ:

Вторият сет започна по лош начин за първата ракета на България. При 15:40 Григор трябваше да заличава две точки за пробив и успя да отрази първата, но при втората канадецът хвана в крачка хасковлията с форхенд по правата и реализира брейк. Димитров си извоюва точка за рибрейк във втория гейм, но канадецът вкара безпощаден сервис и се измъкна. Поредният ас на канадеца му помогна да поведе с 2:0, а младокът поддържаше с лекота аванса си от пробив, като началният му удар работеше безотказно, въпреки отделни двойни грешки.

При 15:30 в седмия гейм Григор имаше лукса да играе на втори сервис на канадеца, но не се възползва и загуби разиграването след пресилен бекхенд, който излезе в аут. Тийнейджърът не допускаше колебания и взе подаването си, повеждайки с 5:3. Димитров взе следващия гейм, но сервирайки при 5:4, младият му съперник не трепна и набързо сложи точка на спора.

Оже-Алясим заби 15 аса - с 9 повече от българина, по пътя към победата, дошла след 1 час и 14 минути игра. Талантът от Монреал спаси и двете точки за пробив, открили се пред хасковлията, грабна победата при дебюта си в турнира и по-късно днес ще изиграе следващия си мач./sportal.bg

Main Menu