Загубата от Кинг е най-срамната в кариерата на Григор

24 Юли 2019 15:00

Тази нощ в Атланта Григор Димитров претърпя най-срамната си загуба в кариерата. Ужасните месеци за първата ни ракета продължиха и той загуби от американеца Кевин Кинг с 5:7, 4:6., пише Дир.бг.

Съперникът му е №405 в света, а това бе първата му победа в основна схема на ATP турнир. При това не говорим за млад и прогресиращ тенисист, който тепърва започва кариерата си, а за връстник на Гришо, който се лута из нискоразрядните турнири в Северна Америка.

Е, в Атланта Кевин Кинг изживя звездния си миг.

Спокойно можем да кажем, че това е най-срамното поражение срещу най-слабия противник в професионалната кариера на Гришо.

Родният тенисист дебютира в основната схема на АТР турнир през 2008-а, когато е едва на 17.

През тези 11 години, само един играч от победилите Григор е бил с по-нисък ранкинг от Кевин Кинг.

На турнира в Куинс, Лондон през 2016-а Григор загуби от намиращия се тогава на 553-о място Янко Типсаревич с 6:7, 6:4, 3:6. Това е тенисистът с най-нисък ранкинг, който някога е побеждавал хасковлията.

 

Случаят обаче е доста по-различен от този на Кинг. Сърбинът е бивш №8 в света, а срещата му с Григор е малко след завръщането му на корта заради операция.

Това е причината за временно ниския му ранкинг, но Типсаревич в никакъв случай не е случаен тенисист, а носител на Купа "Дейвис" редом до Новак Джокович и играч, прекарал 2 години в топ 10 на света.

Загубата от Кевин Кинг бе шеста за Григор в АТР тура от тенисист извън първите 200.

Вече споменахме и за тази срещу Типсаревич, който бе предшествана от поражение от Хуан Мартин дел Потро.

Случаят обаче е сходен. Аржентинецът се завръщаше от травма заради която бе №223 по това време. Ранкинг, който изобщо не отговаря на класата му.

Като доста срамно може да се определи поражението на Григор от Томи Робредо в Маракеш преди две години. 2017-а бе най-силната в кариерата на родния тенисисит, но дори и в нея той загуби от намиращия се 385-а позиция испанец.

Останалите две тежки загуби са в началото на професионалния път на Гришо, така че е спорно доколко може да се определят като срамни.

Все пак по това време и българинът е извън топ 100.

Именно в Атланта, където тази нощ го победи Кевин Кинг, през 2011-а го побеждава Райев Рам - №272 по това време.

Седмица по-рано, Гришо отстъпва от 394-ия Денис Кудла в Нюпорт, САЩ.

Ужасяващото представяне на Григор в последните 18 месеца, го докара от шампион във финалите на АТР в Лондон, до тенисисит №53 в света.

Ясно е, че рамото, което мъчеше Гришо в началото на годината, все още го притеснява. Въпросът е дали не е напълно възстановено, или просто българинът не иска да го натоварва до краен предел.

Също така е виден и психологическият проблем при Димитров. Някои от загубите в последните месеци, включително и тази срещу Кинг, дойдоха след пропилян сетбол (или няколко) за българина, който се проваляше в решителните точки.

Main Menu