Гришо счупи каръка най-накрая би

31 Юли 2019 10:37

След период от два месеца без нито една победа Григор Димитров даде повод за усмивки на феновете си. Най-добрият български тенисист се наложи със 7:6(4), 4:6, 7:6(5) над Стийв Джонсън и преодоля първия кръг на турнира от сериите АТР 250 в Лос Кабос (Мексико). Григор направи цели 12 двойни грешки, но те не се оказаха фатални и той вече може да мисли за мача си срещу втория поставен в схемата Гуидо Пея.

Това беше пета победа за Димитров от седемте му мача срещу Джонсън. Само на твърда настилка двамата са се срещали 5 пъти, като балансът е 4:1 в полза на българина.

Началото на двубоя беше изключително разочароващо за Григор. В откриващия гейм той имаше точка за пробив, която Джонсън отрази благодарение на мощния си сервис. Българинът показа колебания, когато на свой ред трябваше да сервира, и допусна цели три двойни грешки. Естествено, съперникът му се възползва и взе ранен аванс.

Джонсън затвърди предимството си с гейм на нула и се чувстваше все по-уверен на корта. Димитров също повиши нивото на играта си и при 2:4 получи възможност да върне пробива, но я пропусна. Хасковлията обаче не се отказа. Опрян до стената, той подходи с повече риск в следващите разигравания и се видя, че противникът му бързо може да бъде разколебан. Гришо стигна до три точки за пробив и реализира още първата от тях, а след това лесно удържа подаването си и изравни за 5:5.

При 5:6 Димитров отново започна с двойна грешка, но този път това нямаше негативни последствия. В тайбрека българинът беше по-концентриран. Джонсън пък направи груба грешка в ключов момент, като прекъсна разиграването и поиска намесата на системата "Ястребово око". Тя само потвърди, че топката е била на линията и точката отиде на сметката на Григор - 6:3 и три поредни сетбола. Първият от тях бе пропиллян с двойна грешка номер 6, но веднага последва хубав сервис, който затрудни Джонсън и сетът приключи.

На старта на втората част и двамата печелеха сравнително лесно геймовете, в които сервираха. При 2;2 Димитров допусна известни колебания и се стигна до равенство, но следващите две точки бяха в негова полза и Стийв Джонсън трябваше отново да догонва. Лошо съдийско отсъждане създаде неприятности на американеца и той изостана с 15:40, но демонстрира характер и обърна гейма, а в следващия наказа поредната порция двойни грешки на Димитров и поведе с пробив - 5:4.

Григор не успя да спаси сета и трябваше да играе трети. Той се развиваше равностойно до шестия гейм, когато българинът реализира пробив и двубоят изглеждаше близо до приключване. При 5:2 Димитров не успя да притесни Джонсън, а след това за кой ли път показа неувереност, когато сервира за затваряне на мач. Пробивът не закъсня, а минута по-късно резултатът вече беше 5:5.

Въпреки всичко, Гришо намери сили да се концентрира и да излезе от трудната ситуация. Двамата си размениха по още един гейм и отново се стигна до тайбрек. В него напрежението взе връх и почти всяко разиграване завършваше с грешка. Димитров поведе с 5:2, когато сбърка елементарно воле на мрежата и пропусна да си осигури 4 мачбола. Джонсън изравни и тогава дойде моментът на мача - дълго разиграване, при което Григор рискува и излезе на мрежата. Неговият съперник опита минаващ удар, но българинът направи невероятен плонж и накара публиката да стане на крака. След това и първият сервис влезе, а останалото свърши форхендът на първата ни ракета./sportal.bg

Main Menu