Гришо загуби от казахстанец в Ченду

27 Сеп 2019 11:06

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да преодолее коварната съпротива на казахстанския бомбардировач (роден в Русия) Александър Бублик в четвъртфинален двубой на турнира от сериите АТР 250 в Ченду. Гришо отстъпи след 150-минутна битка, завършила 7:5, 6:7(9), 6:7(3), като в първия тайбрек пред Димитров се откриха два мачбола, но съперникът ги неутрализира с асове, а общо в мача Бублик реализира 35 директни точки от сервис. Българинът не можа да запише победа номер 300 в кариерата си и за втори път да стигне до предпоследната фаза в турнира в китайския град.

Казахстанецът ще играе полуфинал срещу някого измежду Лойд Харис ("щастлив губещ" от РЮА) и Жоао Соуса (Португалия).

Както е известно, в предната фаза Григор Димитров се справи със съпротивата на втората ракета на Великобритания Дан Еванс със 7:5, 7:5, като и двата сета бяха затворени с пробиви в 12-ия гейм. Малко по-късно в петък Бублик постигна успех над австралиеца Джордан Томпсън с 6:4, 7:5 и затвърди отново впечатленията, че прави най-успешния си професионален сезон.
Григор и Бублик се срещнаха за първи път в кариерите си като вече и четиримата топ поставени напуснаха надпреварата - Джон Иснър, Феликс Оже-Алиасим и Беноа Пер отпаднаха в последния делничен ден от седмицата, а единственият поставен все още в Ченду е номер 8 Денис Шаповалов. Бублик на 9 септември стигна до личния си рекорд в ранглистата - 69-мо място, а сега е 71-ви, като този сезон може да се похвали с финал в Нюпорт по-рано през 2019-а, както и три титли от сериите "Чалънджър" - в Будапеща, По (Франция) и Монтерей.

Любопитното е, че с 35-те си аса и 15-те си двойни грешки Бублик не е дал шанс на Григор да докосне топката в 50 от 237-те разиграни точки в мача. Въпреки това пък Димитров спечели 122 срещу 115 на съперника, но отстъпи в двата тайбрека.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна по най-добрия начин със сервис-гейм на нула, като направи ас по правата в полето за равенство, после се възползва от невърнат втори начален удар в лявата половина на корта, а с две кратки размени от форхенд Бублик бе принуден да сбърка - 1:0.

Пресилен форхенд по правата и двойна грешка на казахстанеца доведе до 30-30 още в първото му подаване, а Григор по отличен начин натисна бекхенда му след добър ретур и дочака грешка за първа възможност за пробив. Още една двойна от ракетата на Бублик направи резултата 2:0.

Димитров затрудни с втори сервис в тялото в полето за равенство, а съперникът му пак опита агресивен ретур, но го пресили. Невърнат начален удар в лявата половина пък осигури аванс от 30-0 на Гришо, а след това Бублик заложи на тактиката ретур-мрежа. Българинът обаче предложи великолепен минаващ бекхенд по диагонала и матира опонента си за 40-0, след което нов агресивен ретур на Бублик все пак му донесе успех след сбъркан форхенд на Димитров. Единственият проблем в сервис-гейма беше липсата на първи сервис, защото Григор залагаше на много сила, но дори без него се стигна до 3:0 след малко помощ от мрежата.

Димитров посрещаше на около два метра зад основната линия, а Бублик не спираше да рискува и залагаше основно на сервис-воле. За 15-15 българинът отново задмина опонента си с прекрасен форхенд по обратния диагонал, а нов минаващ бекхенд по правата матира казахстанеца за 30-30. Милиметри разделиха топката от мрежата след хубав форхенд на Гришо при къса топка от противника, но пък грешка от бекхенд от основната линия на Бублик доведе до 40-40. Ас по правата в полето за равенство даде авантаж на казахстанеца, а смач му осигури първи гейм на сметката - 3:1.

Григор започна следващото си подаване с ас по диагонала в полето за равенство, но после сбърка смач около линията за сервис, изпълнявайки го срещу слънцето - 15-15. Последва едно от дългите разигравания в срещата, в което Бублик успя да се защити от форхендите на съперника и дочака грешка от бекхенд за 15-30. Интелигентно контрапие от форхенд на Григор обаче изненада казахстанеца и възстанови равенството 30-30, но агресивният ретур на втори сервис на Бублик му донесе нов частичен успех и първа точка за пробив. За съжаление, двойна грешка (по диагонала от полето за предимство, като топката отскочи от филето) осигури брейка - 3:2.

Казахстанският тенисист играеше сервис-воле дори на второ подаване, но Григор за пореден път го задмина с добре премерен форхенд по правата. Третият ас от ракетата на Бублик доведе до 15-15, но после се стигна до двойна грешка. Световният номер 71 изглеждаше много разсеян и раздразнен от ослепителното слънце и сбърка нови поредни два сервиса. Все пак, при 40-40 той направи ас по правата от полето за равенство със скорост от 242 км/ч. Петата му двойна грешка донесе още един дюс, а после Григор бе изненадан с атака към форхенда му, която доведе до неточно изпълнение. Петият ас на Бублик го избави от още неприятности и се стигна до 3:3.

Нов гейм на нула за Димитров по безкомпромисен начин му осигури частичен аванс от 4:3. С блок-ретур от бекхенд пък българинът за трети път стигна до 30-30 в мача, но две последователни неконтролирани посрещания все пак възстановиха паритета - 4:4.

Григор постигна невърнат сервис в полето за равенство, а после спечели сравнително дълго разиграване на форхенди за 30-0. Нов невърнат сервис от дясната страна на корта го изведе до 40-0, след което грешка от бекхенд-слайс осигури все пак точка на Бублик. Непредизвикана грешка от форхенд в близост до мрежата изненадващо доведе до 40-30, но ас по диагонала от полето за предимство спечели гейма за Димитров - 5:4.

Бублик започна с ас по диагонала в полето за равенство, но после отново бе матиран на мрежата с великолепен минаващ форхенд от ракетата на Гришо. Двойна грешка на казахстанеца доведе до 15-30, като слънцето отново го изнервяше, а той не спираше да залага на максимална скорост дори на второ подаване. Три невърнати начални удара избавиха Бублик от неприятности, а Димитров нямаше шанс да търси пробив - 5:5.

И Григор реши да заложи на сервис-воле и спечели по този начин първите две точки от 11-ия гейм, после с невърнат втори начален удар донесе нов аванс от 40-0. Бублик излезе на мрежата след ретур, но от втория опит с форхенд Димитров го задмина за n-ти път в мача - 6:5.

Гришо продължаваше да избира посока за ретур, за да си даде шанс за качествено връщане, като двойна и непредизвикана грешка на казахстанеца направиха резултата 15-30. Два поредни отлични ретура на Димитров хванаха в крачка съперника му и така се стигна до две точки за пробив. Бублик ги неутрализира с два топовни сервиса, но после Григор демонстрира невероятна пъргавина да стигне наглед безнадеждна къса топка. Той заложи на скорост от бекхенд и казахстанецът не можа да прехвърли мрежата, а после Бублик направи жестока грешка от смач, за да предаде сета - 7:5 след 43 минути игра!

ВТОРИ СЕТ

Григор имаше известни затруднения да вземе първото си подаване във втория сет, защото със сбъркан смач до мрежата и непредизвикана грешка от форхенд позволи на съперника да стигне до дюс. Все пак, първият му сервис влизаше точно в този напрегнат момент и това му осигури необходимото предимство за 1:0.

Бублик направи две двойни грешки и два аса, с което резултатът стана 30-30, а после имаше кризисен момент на мрежата, но с воле се спаси от пореден минаващ форхенд. Непоколебимият му сервис пък не даде шанс на Григор да преследва пробив - 1:1.

Димитров не трепна при поредните опити на противника да атакува мрежата след ретур и внимателно подбираше посока за форхендите си, въпреки че не разчиташе отново на първи сервис. Второ подаване със слайс в полето за равенство обаче хвана линията и се превърна в ас за сравнително бърз край на гейма - 2:1.

В паузата Бублик се възползва от услугите на физиотерапевт на корта, който третираше лявото му коляно. Впоследствие се стигна и до медицински таймаут, осигуряващ допълнителни 3 минути помощ. Това не му попречи да започне с бомбени два сервиса, но непредизвикана грешка и двойна грешка доведоха до 30-30. Смразяващо второ подаване (225 км/ч) пак донесе предимство на казахстанеца, а след това упражнението се повтори за 2:2.

Бързите и уверени сервис-геймове на Димитров продължиха, като дори след невкарано първо подаване той не позволяваше на съперника да се закачи - 3:2 с гейм на нула. Бублик не можа да спечели размяна на бекхенд-слайси по диагонала, но пък началният му удар беше безотказан - след ас номер 15 резултатът стана 3:3.

Казахстанецът заложи на още една от тактиките на Роджър Федерер (освен ретур-мрежа) - т.нар. "SABR" - за да затрудни максимално с агресивни ретури Гришо и за първи път в сета поведе с 15-30. Григор не вкарваше първи сервис и това поддържаше интригата в гейма, но пък все пак направи петия си ас за 40-30. Още един невърнат първи начален удар осигури аванс от 4:3 на Димитров.
Григор спечели размяна на мрежата след хубав блок-ретур и показа, че технически е доста по-надарен от съперника си, но сервисите на Бублик продължаваха да са невероятни. Три поредни невърнати подавания на казахстанеца изравниха резултата - 4:4.

Димитров не губеше самообладание и вършеше работата си отлично на начален удар, дори без да има особена успеваемост на първи сервис. С изключение на успешен агресивен ретур на съперника, Гришо нямаше проблеми да поведе с 5:4.

Бублик започна с двойна грешка срещу слънцето, но веднага след това вкара чудесен сервис по диагонала в полето за предимство. Последва ас от другата страна на корта, а дори когато Димитров познаваше посоката, нямаше шанс да стигне топката. За отрицателно време казахстанецът изравни на 5:5.

Двойна грешка на Гришо и ретур-уинър на Бублик доведоха до 30-30 в следващия гейм, но после прекрасен подсечен сервис на българина в полето за равенство му дадоха нужния аванс, а съперникът сбърка форхенд и се стигна до 6:5.

Хубав и дълбок ретур от форхенд на Григор му даде шанс най-после да влезе в някакво разиграване, като моментално Бублик сбърка от предната страна на ракетата за 15-15. Дори второто подаване на казахстанеца обаче биваше предложено с над 200 км/ч, след което пък нов чудесен ретур на Григор доведе до 30-30. Ас номер 20 и 21 избави Бублик от напрежението и вкара сета в тайбрек - 6:6.

ТАЙБРЕК

Димитров започна отлично "дългия гейм" с невърнат втори сервис към полето за равенство за 1-0, а Бублик отговори със същото в другата половина. Упражнението се повтори с над 200 км/ч и казахстанецът поведе с 1-2, а страхотен агресивен ретур хвана линията и Гришо стана "жертва" на първия мини-брейк. Чудесно кратко разиграване бе спечелено с форхенд по обратния диагонал от българина за 2-3, а двойна грешка на Бублик възстанови паритета - 3-3. Бублик стигна до сетбол при 6-5, а съдията на стола коригира отсъждане на лайнсмена в полза на Гришо, което доведе до преиграване. Димитров заложи на сервис-форхенд изравни резултата на 6-6, а хубаво разиграване от негова страна провокира грешка от бекхенд на Бублик за първи мачбол.

Казахстанецът го неутрализира със сервис-мрежа след второ подаване, а после още един ас му осигури аванс от 7-8. Гришо също пласира ас по диагонала от полето за предимство за 8-8, а невероятно разиграване с магическо воле на Димитров възнагради непоколебимостта му за втори мачбол! Още един смач на Бублик го остави в играта при 9-9, а хубава атака с максимален риск на мрежата на казахстанеца му осигури нов сетбол, като този път минаващият удар бе неутрализиран - 9-10. Пресилен форхенд на Гришо за съжаление даде сета на противника - 9-11.

ТРЕТИ СЕТ

Бублик започна по познат начин с бомбени сервиси за гейм на нула, а непредизвикани грешки пред празен корт на Григор по шокиращ начин осигуриха пробив на съперника му - 0:2. Казахстанецът повиши и самоувереността си, като отново се пребори с напрежението и от 15-30 продължи с невероятните начални удари, за да затвърди брейка - 0:3.

Без разигравания в следващия начален удар на Гришо се стигна до 40-0, после българинът сбърка форхенд по правата от средата на корта, но драйв-воле от бекхенд му спечели размяна на мрежата за 1:3. С увеличаване на бройката асове до 28 Бублик поддържаше оптималния си ритъм за 1:4. Димитров отново показа вариативност в комбинациите след вкаран втори сервис и с форхенд по правата поведе с 30-0, а казахстанецът изглеждаше сякаш не влага никаква енергия в ретурите си и нямаше против да се съсредоточава единствено върху сервис-геймовете си - 2:4 (след бекхенд-уинър по правата на Григор).

Бублик увеличи асовете на 30, но двойна грешка и предизвикана такава (след чудесен ретур на Димитров) доведоха до 30-30. Още една двойна след поредния максимално рискован втори сервис осигури първи шанс за пробив на Григор от края на първия сет насам. Бублик тръгна към мрежата в следващия момент, но отново стана плячка на минаващ бекхенд на съперника и сбърка волето - пробивът бе върнат за 3:4.

Лоша двойна грешка на Гришо доведе до 0-15, но после пък той за пореден път спечели размяна на мрежата, затваряйки правата и провокирайки грешка от форхенд. Смач за 30-15 срещу слънцето пък накара българина да се самонадъха, а сбъркано воле на Бублик направи резултата 40-15. Бекхенд в мрежата на казахстанеца възстанови равенството, въпреки че Гришо не ползваше по предназначение първия си сервис - 4:4.

Бублик се измъкваше два пъти с мощен сервис по правата към полето за равенство при 30-15, а Григор вкара три ретура в гейма, като спечели две от разиграванията с великолепни форхенди (40-30), но асовете от втори начален удар не спираха - 4:5.

С новите топки Гришо сервираше за оставане в турнира, като ситуацията се нажежи при 15-30, когато Бублик експериментира с къса от подсечен форхенд и провокира грешка на българина. Казахстанецът пък сбърка воле пред празен корт и започна да обижда публиката, че го разсеяла с шум, след което пък стигна до точка за пробив и съответно мачбол. Бублик не спираше да натиска максимално форхендите си и атакува мрежата, а Григор не можа да превърне в уинър бекхенд по правата. Невърнат сервис по правата в полето за предимство доведе нещата до дюс, а поредна размяна на волета на мрежата бе спечелена от Димитров след грешка на противника. Великолепен бекхенд по правата на Бублик изненада всички и осигури трети дюс, след което той пък пресили агресивния си ретур на втори сервис. Гришо затвори гейма с форхенд по обратната права за 5:5.

За съжаление, Димитров направи всичко както трябва в разиграване при 15-15, но Бублик издържа теста на мрежата и завърши с коварно воле. Поредните му асове от втори сервис обаче избавиха от неприятности казахстанеца - 5:6.

Хубаво изпълнение на тактика сервис-мрежа и комбинация сервис-форхенд бързо позволиха на Григор да дръпне с 30-0, после невърнат сервис по правата от полето за равенство доведе до 40-0 и още един неуспешен ретур на Бублик вкараха мача в тайбрек.

ТАЙБРЕК

Димитров допусна първия мини-пробив след грешка от лифтиран бекхенд, а после и сбърка форхенд по правата за 0-3. Бублик продължи с безкомпромисните сервиси, за да дръпне значително с 0-5, а той после направи още един мини-пробив с хубав минаващ бекхенд. Казахстанецът обаче сбърка два пъти подред, но по най-неприятния начин затвори мача - с помощта на мрежата за 7:5, 6:7(9), 6:7(3) след 2 часа и 30 минути игра./sportal.bg

Main Menu