Гришо отпадна още на старта в Пекин

30 Сеп 2019 09:40

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отстъпи с 2:6, 5:7 за 76 минути игра от коварния руснак Андрей Рубльов в първия кръг от турнира от сериите АТР 500 в Пекин. Българинът направи 31 непредизвикани грешки и това определено му се отрази негативно, като се нуждаеше от доста време, за да се настрои към непрестанно агресивните удари от основната линия на 21-годишния руснак.

Първият сервис не бе на необходимата висота, а подсигуреният втори начален удар обикновено ставаше плячка на нестихващата мощ в ретурите (а и във всяко едно отиграване) на Рубльов.Въпреки тези компоненти, Григор имаше възможност да спечели втория сет, когато повиши значително нивото на играта си и върна пробив след серия от три взети гейма.

 

Ключов се оказа обаче допуснат брейк при 5:5, когато в три случая Димитров си осигури идеална позиция за печелене на разигравания след хубави първи начални удари. Вместо да завърши с класически комбинации сервис-форхенд и сервис-воле, Гришо направи непредизвикани грешки и това наклони везните в полза на непоколебимия Рубльов.

Двамата вече имат по 2 победи помежду си, като първият им двубой бе във втори кръг на US Open 2017, когато леко изненадващо руснакът спечели със 7:5, 7:6(3), 6:3. През 2018-а на Australian Open обаче Гришо надделя с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4, а същата година в залата в Ротердам Димитров бе победител с 6:3, 6:4, а впоследствие се класира за последния си досега финал, където отстъпи на Роджър Федерер.

Руснакът се намира в подем тази година и игра четвъртфинали в три от последните си четири турнира, а на US Open също направи добро впечатление и стигна втората седмица, като Матео Беретини го спря на 1/8-финали. Той попадна в топ 8 на "Мастърс"-а в Синсинати (загуба от Даниил Медведев, но победа над Роджър Федерер за около час преди това), на АТР 250 в Уинстън-Сейлъм (загуба от Денис Шаповалов) и на АТР 250 в Санкт Петербург (отново загуба от Медведев). 21-годишният руснак е 36-и в световната ранглиста.

Григор Димитров имаше да защитава 45 точки за световната ранглиста, защото миналата година стигна до втори кръг след победа над Тенис Сандгрен и поражение от Душан Лайович. Това обаче може и да не се отрази сериозно на ранкинга му тази седмица, защото има аванс от около 200 точки пред останалите тенисисти в топ 32.

 

ПЪРВИ СЕТ

 

Григор започна двубоя на свой сервис, като нямаше комфорта на бързо спечелени точки, но въпреки това поведе с 1:0 - той първо провокира грешка от бекхенд на съперника, после сам сбърка от задната страна на ракетата, но компенсира в следващото разиграване с лифтиран бекхенд по правата. Последва нова размяна на бекхенди от средата на корта, при която Рубльов не издържа, а след това Гришо направи двойна грешка. В крайна сметка, независимо от хубавите дълбоки форхенди по обратния диагонал, руснакът сбърка непредизвикано и загуби гейма.

 

Рубльов засипваше съперника с мощни форхенди от дъното на корта и при своето подаване, като наниза един ас, а в другите случаи надделя в получилите се разигравания и взе гейма на нула - 1:1. Руснакът изненада Гришо със смяна на посоката с бекхенд в първото разиграване в следващата част, а после направи чудесен ретур на втори сервис и натискаше с форхенди задната страна на ракетата на противника си, за да стигне до 0-30. Григор обаче реагира подобаващо със серия от красиви и дълбоки форхенди, довели до 15-30, но сервисът му продължаваше да не бъде перфектен, като се стигна до двойна грешка от полето за предимство (по диагонала) - 15-40. След това българинът пресили форхенд по диагонала в близост до линията за сервис и отстъпи в резултата с ранен пробив за 1:2.

Агресивен ретур на Димитров бе последван от дълбок бекхенд и форхенд-уинър в актива на българина за 0-15, но после Рубльов намери линията с рискован форхенд, за да изравни. Последвалото разиграване бе проведено доста зад основната линия от страна на Гришо и той бе постоянно в защитна позиция, като не успя да смени посоката с бекхенд по правата - 15-30. Два поредни невърнати сервиса по диагонала от двете половини на корта осигуриха на Рубльов затвърждаване на пробива - 1:3.

Димитров започна следващия гейм с невърнат начален удар по диагонала от полето за равенсво, а после реализира и форхенд по обратния диагонал, след като бе разходил съперника по широчината на корта - 30-0. Руснакът отговори с форхенд-уинър по диагонала, а после изравни на 30-30 след форхенд с рамката на ракетата от страна на Гришо, който се стремеше да вземе рано след отскока топката. Спечелена размяна от форхенди осигури гейм-бол за българина, но Рубльов го притисна с дълбок ретур и предизвика грешка от бекхенд - дюс. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство даде предимство на Григор, а после непредизвикана грешка от форхенд на руснака направи резултата 2:3.

Само 21% бе вкараният първи сервис на българина към този момент от срещата, така че той имаше какво да коригира до края на съревнованието. И двамата иначе досега не бяха спечелили нито една точка, когато съперникът бе вкарал първото си подаване.

Димитров бягаше от бекхенда си в първото разиграване на следващия гейм и го спечели след грешка от форхенд на руснака, но после сам сбърка от предната страна на ракетата в движение - 15-15. Филето на мрежата отклони топката в аут в следващия момент след бекхенд по диагонала на Гришо, а неуспешен бекхенд-ретур даде аванс от 40-15 на съперника. Нова грешка от задната страна на ракетата на Димитров осигури аванс от 2:4 на противника му.
Първата комбинация сервис по диагонала (в полето за предимство) - форхенд-уинър осигури предимство от 15-0 на българина, а после той натискаше форхенда на опонента си и дочака негова грешка за 30-0. Четвъртата двойна грешка в мача (по правата в полето за равенство) и сбъркан бекхенд по диагонала доведоха до 30-30, а неподготвено излизане на мрежата на Димитров обърна нещата съвсем - 30-40. Гришо реагира по най-добрия начин с невърнат сервис по правата в полето за предимство, но след това сбърка непредизвикано форхенд по обратния диагонал от средата на корта. Димитров бе изненадан от агресивния ретур на противника и сбърка нов форхенд в движение, което доведе до нов пробив за 2:5.

Рубльов започна с ас по правата от полето за равенство и двойна грешка от другата страна на корта - 15-15, но после пък се облагодетелства от невърнат сервис. Григор опита ретур-уинър от бекхенд по правата, но не прехвърли мрежата, а след блок-ретур той провокира грешка на руснака. Нов невърнат начален удар обаче приключи сета в полза на световния номер 36 - 2:6 след 33 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Димитров започна с двойна грешка номер 5 в полето за равенство, а после руснакът спечели по удивителен начин с невероятна защита по диагоналите и излизане на мрежата, при което нацели линията. Нов агресивен ретур изведе Рубльов до аванс от 0-40, а сбъркан форхенд на Григор доведе до нов ранен пробив - 0:1. До този момент, според статистиката, българинът е бил направил 18 непредизвикани грешки, но реално по-големият му проблем бе неефективният първи сервис.

Григор най-после спечели размяна на форхенди от дъното на корта за 15-15, а след това имаше агресивно поведение с форхенди, но направи непредизвикана грешка по правата, независимо че диктуваше разиграването. Рубльов обаче затвори гейма с ас по диагонала (трети) и затвърди пробива, като този път поне имаше обнадеждаващи знаци от страна на българина.

Те продължиха в първите два начални удара на следващия гейм, които Димитров превърна в асове - неговите първи в срещата. Последва невърнат сервис по диагонала в полето за равенство за 40-0, а в крайна сметка още едно хубаво подаване по правата от дясната страна му осигури най-накрая един бързо спечелен сервис-гейм - 1:2.

Максималната сила в ударите на Рубльов му носеше успеваемост, а Димитров не можеше да използва много разнообразие от бекхенди, защото се подвеждаше по стила на съперника си. Българинът пласира хубав ретур в краката на опонента си, но при 40-0, като в крайна сметка сервиращият спечели бързо подаването си за 1:3.

Непредизвиканите грешки на Григор станаха повече от 20 след неуспешен бекхенд от средата на корта, а след това най-после предизвика аплодисменти с технично деми-воле в близост до мрежата. Нова успешна комбинация сервис-форхенд го изведе до 30-15, а ас номер 3 по диагонала в полето за предимство направи 40-15. Още една директна точка от начален удар по правата в дясната половина даде на Димитров втори пореден сравнително лесно спечелен гейм - 2:3.

Григор вкара малко повече разнообразие в темпото и видовете си удари в следващото разиграване, което спечели, а после Рубльов сбърка непредизвикано от форхенд за 0-30. Нов сбъркан бекхенд на руснака доведе нещата до 0-40 и това бяха първите възможности за брейк. Хубаво контрапие от форхенд заличи първия брейк-бол, а после смач след мощен сервис намали резултата на 30-40. Чудесен дълбок ретур от бекхенд притисна Рубльов и доведе до грешка от форхенд, с което пробивът бе върнат!

Великолепно контрапие от форхенд без толкова сила от дъното на корта матира руснака, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство даде аванс от 30-0 на Гришо. Агресията от ретур на Рубльов обаче не спираше, но отново по диагонала от лявата страна Димитров му създаде проблеми. Серията на българина продължи след грешка от бекхенд на съперника и се стигна до първо повеждане в резултата при 4:3.

Григор не посмя да поеме инициативата в следващото разиграване и когато се дръпна повечко зад основната линия, сбърка бекхенд. Той повече ползваше слайс в последните минути, но руснакът не бъркаше, като все пак се стигна до форхенд-уинър по правата след дълбок ретур. По правата от полето за равенство обаче Рубльов сервираше блестящо и изравни резултата на 4:4.

Димитров заби ас номер 5 по диагонала в полето за равенство, а после изтормози съперника с форхенд по диагонала с отскок за 30-0. Пресилен бекхенд по диагонала доведе до 30-15, а после още една непредизвикана от задната страна на ракетата направи цифровото изражение 30-30. Ас номер 6 по правата в полето за равенство върна спокойствието на българина, но Рубльов не спираше да взима топката рано при форхенд и доведе гейма до дюс. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство даде аванс на Григор, а после при красиво разиграване той се избави от позицията на защитаващ се с бекхенди чрез хитра къса топка (зад основната линия), която провокира неуспешен лоб на съперника - 5:4.

Рублов не вкара два пъти първия си сервис, а Григор опита различен тип ретури с цел да бъде агресивен, само че не намери очертанията на корта. При третия опит вече целта бе изпълнена и руснакът сбърка от бекхенд, а после Димитров реши да продължава да залага на слайсове по диагонала, вместо да атакува. Голям късмет на Рубльов с намирането на линията чрез странна траектория на топката неутрализира излизането на мрежата на българина и се стигна до равенство 5:5.

Две поредни грешки - от форхенд и от бекхенд - вкараха малко напрежение у Гришо при 0-30, а първият сервис не му вършеше работа. Той обаче направи ас от второ подаване по правата в полето за равенство и намали на 15-30, но след това пак сбърка лесен форхенд в близост до мрежата за два поредни брейк-бола. Още една ужасна грешка до мрежата - този път при воле от бекхенд към опразнената част на корта - доведе до пробив в неприятен момент. Димитров на практика изигра добре тактически сервис-гейма си, но направи три ключови грешки, вместо да извърши класическо упражнение с комбинация на начален удар и последвал завърващ форхенд или воле.

Следващият гейм започна с грешка от форхенд на Рубльов, но после руснакът натискаше бекхенда на съперника си и дочака негова неточност за 15-15. Невърнат сервис по правата от полето за равенство направи резултата 30-15, а после и ас по диагонала от лявата страна изведоха руснака до два мачбола. Нова директна точка от сервис на Рубльов му осигуриха спечелване на мача - 2:6, 5:7 за 76 минути игра./sportal.bg

Main Menu