Надал остана в играта, но чака загуба на Зверев

15 Ное 2019 20:24

Световният №1 Рафаел Надал запази шансове да се класира за полуфиналите на Заключителния турнир на ATP. В последния си мач от Група “Андре Агаси” испанецът надви класиралия се вече грък Стефанос Циципас с 6:7 (4), 6:4, 7:5. Така Рафа временно оглави класирането в групата, но продължаването му напред зависи от резултата в последния мач от групата - Даниил Медведев - Александър Зверев. Победа на Медведев ще класира Надал в следващата фаза, а успех на Зверев ще изпрати Надал на третата позиция в групата. От Група “Бьорн Борг” за полуфиналите вече се класираха Доминик Тийм и Роджър Федерер.

В първия сет нямаше нито една точка за пробив и тайбрекът беше неизбежен. В него Циципас направи мини-пробив още в първата точка, а малко след това поведе с 4:2. Надал изравни за 4:4, но следващите три точки бяха спечелени от 21-годишния грък, който по този начин се пребори за първия сет.

В хода на втората част Надал започна да притиска Циципас в подаванията на гръка и младокът в крайна сметка не издържа. В деветия гейм Надал реализира четвъртия си брейкпойнт в сета, а след първия пробив в двубоя затвори частта с помощта на собствения начален удар.

В решаващия трети сет Циципас правеше чудеса от храброст, за да не допусне пробив. И точно когато изглеждаше, че гръкът е близо до минимум тайбрек, Надал го пречупи. При 5:5 Надал показа невероятното си умение да печели точки от невъзможни позиции. След страхотен бекхенд по диагонала на Циципас испанецът отговори с още по-унищожителен удар, след който топката кацна на линията и донесе на носителя на 19 титли от “Големия шлем” точка за пробив. В крайна сметка Надал се пребори за пробива и това се оказа решаващо за победата на левичаря, станала факт след почти 3 часа игра.

Циципас заби 11 аса (Надал пласира 6), но гръцкият тенисист така и не си извоюва нито една точка за пробив в цялата среща. Въпреки поражението, Циципас ще заеме в най-лошия случай второто място в групата, докато Надал е зависим от резултата в последния мач от груповата фаза на тазгодишното издание на турнира./sportal.bg

Main Menu