Печат на тази страница

Преди 27 години Магладена Малеева стана свидетел на атентат срещу Моника Селеш

30 Апр 2020 11:58

През 1993 година Магдалена Малеева стана неволен участник в една от най-срамните и грозни сцени не само в историята на тениса, а и в световния спорт. Една от големите легенди на България не сдържа сълзите си, когато преди 27 години на 30 април психичноболният Гюнтер Пархе влезе в аналите като човека, който проби охраната на турнира в Хамбург и наръга в гърба с кухненски нож световната №1 Моника Селеш. Инцидентът оставя трайни следи върху здравето на родената в Югославия тенисистка.

Селеш се намира в най-добрата форма на кариерата си към онзи момент. Тя печели три поредни издания на “Ролан Гарос” и Откритото първенство на Австралия, както и два пъти US Open. Нещо повече - доминира над големия фаворит от Германия и друга световна свезда - Щефи Граф. Очакванията са двете да се срещнат на финала на турнира в Хамбург, който е подготвителен по пътя към Париж.

На четвъртфиналите Селеш се изправя срещу нашата Маги Малеева. Тя води с 6:4 и 4:3 във втория сет, когато двете се оттеглят за почивка. И докато текат реклами по телевизията, феновете на трибуните стават свидетели на нещо немислимо. Гюнтер Пархе преминава спокойно през централните седалки и слиза до самия корт, като успява да наръга звездата в областта на дясната плешка. Германецът е задържан от един от охранителите с помощта на двама от зрителите, но вече е късно.

След 8 минути лечение на корта, сълзи от сащисаната Малеева и голяма част от публиката, Селеш е откарана с носилка към медицинския център, където за щастие се установява, че раната е дълбока около 1,5 сантиметра и не е засегнала нервни окончания. Проблемът пред 19-годишната Моника обаче остава чисто психологически. Тя се нуждае от две години, за да се възстанови напълно от преживения шок и да се върне на корта.

Водещата версия за атаката е любовта на Пархе към Щефи Граф и обсебването му от мисълта, че тя може отново да загуби от Селеш на корта. Появяват се спекулации, че ненормалният германец е острие на групировка, която цели да атакува Моника заради проблемите й с Югославия. Впоследствие тенисистката наистина сменя гражданството и става американка, но тази версия отпада.

На процеса Пархе признава, че не е искал да убива Селеш, а просто да спре хегемонията . При ареста му в него полицията открива 1000 дойче марки и самолетен билет за Италия, където Моника е трябвало да участва на турнир седмица по-късно. В хода на разпитите нападателят казва, че е планирал атаката и е чакал удобен момент за изпълнението . Експертизата показва, че германецът страда от психическо разстройство. Осъден е на 2 години условно, след което е настанен в психиатрична клиника с постоянно наблюдение.

Въпреки кървавата драма, турнирът в Хамбург не е прекратен. Магдалена Малеева се класира служебно на полуфинал, където губи от Аранча Санчес Викарио с 2:6, 6:7. Испанката печели с 6:3, 6:3 финала срещу Щефи Граф, която на 1/4-финалите е победила Катерина Малеева с 6:3, 6:1, а след това е надделяла и над Яна Новотна с 6:3, 3:6, 6:1.

Заради ниската присъда, дадена на Пархе, Селеш никога повече не играе на турнир в Германия. Тя получава хранително разстройство, отслабва до 30 кг, след което рязко напълнява. Завръща се на корта, но никога не е същата. Последната значима титла е от Australian Open през 1996 г., а последният мач през 2003 г.

"Тема Спорт" и bTV

Main Menu