Безкрайният мач, който остана в историята на тениса

27 Май 2020 09:21

В приказките често срещаме обобщението "три дни яли, пили и се веселили". Преди почти 10 години обаче Джон Иснър и Никола Маю не бяха герои в приказка. Тяхната история бе малко по-различна, защото ако трябва да бъде описана с подобен способ, би звучала ето така - "три дни играли тенис".

Буквално. Имената и на двамата остават в историята заради срещата им в първия кръг на "Уимбълдън" през 2010 година. Двубой, който започва малко след шест следобед местно време на 22 юни (вторник) и се проточва до 24 юни (четвъртък). Най-дългият тенис мач в историята.

Американският исполин Иснър печели първия сет с 6:4, след което обаче допуска тотален обрат. Французинът Маю, който по онова време е с близо 130 места по-назад в ранглистата, взима втория с 3:6, както и третия след тайбрек с 6:7 (7-9). Световният №19 намира начин да се съвземе и след 7:6 (7-3) в сет №4 изравнява до 2-2 сета.

Почти три часа след началото, в 21:07 вечерта, организаторите прекъсват мача на корт №18 заради намаляващата светлина. По план той трябва да се доиграе на следващия ден - сряда. Какво пък толкова, двамата просто трябва да изиграят пети сет, за да определят кой ще продължи напред към втория кръг.

В 14:05 в сряда (23 юни 2010 година), двамата тенисисти отново излизат на корта. Близо четири часа по-късно те все още не могат да излъчат и в 17:45 вече държат рекорда за най-дълъг мач, а след това за втори пореден ден не могат да приключат спора помежду си. Двубоят отново е прекъснат - в 21:09, когато Иснър и Маю пак се оттеглят, при 59-59 в петия сет. Играли са общо 9 часа и 58 минути.

От трибуните кънтят викове "Искаме още!".

В началото на този епичен сет Иснър пропилява четири мачбола.

Преди второто и оказало се последно подновяване, американецът получава подкрепа от сънародника си Анди Родик, който носи храна на него и треньора му. И двамата с Маю спят по едва няколко часа, като на следващия ден Никола излиза на корта за тренировка с Анди Мъри сутринта, а следобед пак е от другата страна на мрежата срещу Джон.

В четвъртък двамата продължават да доминират в своите сервис геймове, а при ново равенство, 68-68, Маю повежда с 0-30 преди Иснър да спечели четири поредни точки. При 69-68 и 15-15 французинът праща топката в мрежата, а Иснър сам признава, че е нямало как да намери нужните сили да върне този удар, ако е бил успешен.

Малко по-късно получава пети мачбол.

Първият такъв е ден по-рано. Американецът не греши и печели петия сет след 70-68, за да продължи напред към следващия кръг след 3:2 сета. И общо 11 часа и 5 минути, разпределни в три последователни дни.

Двамата поставят редица рекорди отвъд този за най-дълъг мач. Включително за най-дълъг сет (8 часа и 11 минути за петия такъв), най-много геймове в сет (138), най-много геймове в мач (183), най-много асове от един играч (Иснър със 113), както и най-много общо точки в мач (980).

При резултат 47-47 в петия сет таблото с резултата отказва, защото не е програмирано за повече точки. И до днес някои хора се шегуват, че момчетата, които гонят топките са възмъжали по време на този мач, като дори на някои са им пораснали мустаци.

Гейм, сет и мач Иснър. Три на две години. И още много такива шеговити подхвърляния, които не променят фактите - а именно, че Иснър и Маю завинаги ще бъдат в историята.

През 2018 година американецът участва в друг маратон - само 6 часа и 36 минути срещу Кевин Андерсън в полуфиналите на "Уимбълдън", а от следващата година правилата са променени и ако в петия сет има равенство 12-12, тенисистите играят тайбрек, за да се избягват подобно изтощителни мачове./corner.dir.bg

 

Main Menu