Джокович загуби битката в съда, пропуска Australian Open

16 Ян 2022 09:14

С единодушно решение на съдебния състав на Федералния съд на Австралия, световния №1 в тениса Новак Джокович загуби обжалването на решението за повторно анулиране на неговата виза.

По-рано тази седмица имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук отне повторно визата на Джокович, като предтекст затова бе ваксинационния статут на сърбина. Той е неваксинира и, въпреки че преди по-малко от месец е изкарал COVID-19 бе обявен за „опасен за общественото здраве“ от страна на министър Хоук.

Адвокатите на Джокович обжалваха едноличното решение на Хоук, като делото бе гледано от Федералния съд, в пълен състав. На него магистратите единодушно решиха да не уважат втория апел на сърбина, което означава, че той ще бъде депортиран и няма да вземе участие в първия за сезона турнир от „Големия шлем“, Australian Open, който започва утре в Мелбърн.

Освен това Джокович няма да има правото да стъпва на територията на Австралия в рамките на следващите три години, което почти сигурно ще попари неговите надежди за „календарен шлем“.

Main Menu