Матей Пампулов: Искам да помогна с опита си на младите таланти

20 Окт 2022 13:20

Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан на националния ни отбор. Той е сред най-уважаваните родни специалисти, като в състезателната си кариера има редица успехи на двойки заедно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи предимно извън страната. Той ще бъде част от спортен съвет към Българската федерация по тенис. Пампулов сподели впечатленията си за него и развитието на българските тенисисти в интервю за официалния сайт на Българската федерация по тенис.

- Наблюдавахте на живо мачовете от София Оупън. Какво е впечатлението ви от представянето на българските тенисисти?

- Много съм щастлив, че успях да наблюдавам на живо мачовете от този турнир. Изключително съм доволен, че нивото на българите се е вдигнало. За Григор няма какво повече да се каже. Там суперлативите няма да ми стигнат. Жалко, че не можа да стигне до финала, но съм сигурен, че в скоро време отново ще го видим на най-високо ниво. За младите момчета е много хубаво, че този турнир им даде възможност да се срещнат с изключителни тенисисти. Да видят докъде са стигнали, а това им дава и нови хоризонти за развитие. Тенисът върви напред и младите ни таланти трябва да сверяват часовниците си с най-добрите. Трябва обаче да отбележи, че нашите състезатели изостават в подготовката и трябва да много да работят върху това. Един работен ден трябва да е от 4 до 6 часа.

 

- Ще бъдете част от спортен съвет към БФТ, който има за цел да подпомага българските състезатели. Какви са целите на този съвет?

- Надявам се с опита, който имаме с брат ми Божидар да бъдем от полза и да помогнем българските таланти. В съвета ще участват и други сериозно свързани с тениса хора. Идеята за този съвет е на Стефан Цветков, който е президент на Българска федерация по тенис.

Трябва да обсъждаме идеи и да помогнем за изграждане на високо спортно майсторство. С обмяна на опит да се взимат решения, които да бъдат приложени в полза на българските тенисисти. Желанието ми е да обиколим колкото се може повече градове и там да помогнем с каквото можем. Да покажем на треньорите, състезателите и родителите как се променя тениса. Да видим на какво ниво са играчите и какво трябва да подобряват. Искам преди зимата да направим една група с много талантливите ни млади девойки като Росица Денчева, Ива Иванова, Йоана Константинова, Александра Габровска и други. Готов съм веднъж или два пъти през седмицата да се срещам с тях, да правим тренировки и да предам опита си. Това е и целта на този съвет. Всеки от нас да предаде знанията си на по-младите. Също така бих споделил, че в България има много добри треньори. Трябва да държим постоянна връзка с тях и да им помагаме с каквото можем. Нашите идеи и предложения за програми изискват не само непрестанна комуникация, колегиални дискусии с Треньорския съвет, но и неговата подкрепа за избраната посока, както е по устав и структура на БФТ. Искаме само да помогнем и продължим надграждането на успешното развитие на силно обединен БФТ и български тенис.

- Девойките на България до 18 г. станаха европейски шампионки през тази година. Как оценявате този успех?

- Това е един страхотен пробив в българския тенис. Дълги години се говори, че България има много добри тенисисти до 12 и 14 г., но след това нещата се променят в негативна посока. Тази година и юношите и девойките до 16 и 18 г. опровергаха това мнение. При юношите имаме страхотно поколение и дано всички продължат да се развиват възходящо. Денислава Глушкова е невероятен талант и много се радвам, че спечели титлата на турнира за жени в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди долара. Тя трябва много бързо да започне да играе на колкото се може по-големи турнири. Именно така се преминава в големия тенис. С впечатлението съм, че България има страхотно младо поколение и ние трябва да направим всичко възможно да им помогнем с растежа.

Main Menu