Треньорите на България, САЩ, Сърбия и Иран: Очакваме страхотна атмосфера /снимки/

27 Юни 2019 14:17

От утре до неделя Пловдив ще бъде домакин на последните срещи от първата фаза на ВЛН. Старши треньорите на България Силвано Пранди, Сърбия Никола Гърбич, Иран Игор Колакович и треньорът на САЩ Робърт Нелсон дадоха съвместна пресконференция в "Колодрума" преди двубоите.

Робърт Нелсън, помощник-треньор на САЩ, води тима като старши треньор в Пловдив:

"Очаквам страхотно атмосфера от българската публика. Ние сме тук обаче да се борим да стартираме силно още от самото начало и да победим. Нашите състезателки пътуват много по време на ВЛН. Тук сме с млад отбор, но това ние целта тези момчета да натрупат опит. Това е моето първо голямо международно състезание за мен. В момента нашият треньор Спероу и основната група се готвят за финалите на ВЛН в нашата държава."

Никола Гърбич, старши треньор на Сърбия:

"Тук в България се чувствам почти във вкъщи, много близо е до Сърбия. Играем много често приятелски срещи с вашия национален отбор. Записахме миналата година страхотни резултати в групата във Варна. Условията са отлични и очаквам страхотни мачове. Още от първата седмица ние имахме цел да играем колкото се може по-добре. Всяка седмица сменяхме по двама-трима състезатели. Имаше много тежки пътувания не само физически, но и психически. Радвам се, че открихме играчи, които ще бъдат новите ни звезди. Най-важна на този етап е олимпийската квалификация в Италия. Това са доста трудни седмици за нас, пътуваме много. Какво ще бъде бъдещето ще видим, за нас е най-важно волейболистите да се чувстват добре, защото това дълго пътуване се отразява доста. Чух, че Пловдив е най-старият жив град в света от приятели, които живеят тук. Вчера разгледахме града, успяхме да се качим на тепетата, от които се открива страхотна гледка. Наслаждавахме се, развълнувани сме да бъдем тук."

Игор Колакович, старши треньор на Иран:

"Не мислим колко победи ще запишем, важното е да покажем добра игра. Срещу всеки един отбор ще ни е трудно, но ние ще се борим във всяка среща. Миналата година играхме два мача срещу България единият път победихме, другия загубихме. Очаквам тежък и труден мач срещу България. За първи път съм в Пловдив, в България съм бил в София и във Варна, играл съм и срещу вашия национален отбор. Очаквам много труден мач, завръща се и звездата Цветан Соколов. С оглед на натоварената програма на световните звезди във волейбола, те почти нямат никаква почивка. Или трябва да се смени календара или да се променят пътуванията. Не е нормално да се обикаля по цял свят, играчите пътуват в обикновена класа, а след това излизат и играят. Това никак не е лесно. Трябва да играем в една часова зона, да се отиде първо до Южна Америка да изиграем два турнира, да се върнем в Европа да се изиграят два-три турнира, после в Китай. А не както е сега. Трябва играчите да пътуват в бизнес класа, за да се чувстват по-конфортно. Аз съм песимист за някаква промяна. Преди години аз бях на гости на моя приятел Венцеслав Симеонов и познавам града. Имах възможност да разгледам Пловдив и ми хареса много Старият град. Прекрасна е залата, за мен ще бъде първи път да провеждам мачове в Колодрум и се надявам да имам позитивни спомени, очаквам и страхотна атмосфера."

Силвано Пранди, старши треньор на България:

"За пръв път съм в Пловдив, но съм чувал за този град още преди 20 години, когато в моя отбор имах играч от Пловдив Венцеслав Симеонов, който ми е разказвал за града. Имахме възможността да възстановим и включим в състава за последните мачове от ВЛН Виктор Йосифов, Николай Николов и Теодор Салпаров. Надявам се да се получи младостта и опита в нашия отбор. За първи път ще усетя публиката в Пловдив, но смятам, че ще ни окажат една много добра подкрепа. Според мен формулата за ВЛН не е правилна и има предпоставки за сериозни проблеми в бъдеще. Нека все пак да видим дали ще се промени нещо за следващата година. Имаме уверение, че това ще стане факт. Бяхме на оперативна среща с компания, която прави календара на НБА. За следващия сезон ще се спести пътуването 700 000 километра всички отбори пътуват средно през целия турнир ВЛН тази година. Оптималният вариант е да започнем с турнир в Китай, да имаме два турнира във Варна и Пловдив и след това Аржентина и Бразилия. Не е нормално това, което става до момента. Още не съм напълно възстановен от дългото пътуване от Бразилия. Това е пропуск за моета обща култура, чак тази сутрин разбрах, че Пловдив е най-старият жив град в Европа. Залата определено ми допада, още повече, че е Колодрум, защото аз обожовам колоезденето на писта още от малък. За мен това е един допълнителен плюс и много ми допада това нещо."

Main Menu