България загуби от Бразилия в пет гейма

11 Авг 2019 20:53

България загуби от Бразилия олимпийския квалификационен мач във Варна. Срещата много прилича на полуфинала на Евро 2015, когато паднахме по същия сценарий от Франция. Драмата продължи 3 часа и показа красотата на волейбола. За съжаление губещите в спектакъла сме ние. Януари месец ще имаме нов шанс в европейската квалификация, където от осем отбора един ще грабне квотата за Токио 2020.

Момчетата на Силвано Пранди имахе пълно превъзходство до последните точки на третия гейм. Тогава бразилците, верни на своя неатрактивен, но много ефективен стил успяха да се закачат. Цветан Соколов със страхотен ас донесе мачбол, но при следващото изпълнение не намери полето.

Съперниците ни си взеха лесно четвъртия гейм, като Пранди реши да съхрани титулярите ни в края му. В тайбрека започнахме по-добре, но грешки дадоха предимство на бразилците, а те нямат навик да го изпускат. Така те ще играят в Токио, а ние евентуално в европейска квалификация през януари с Франция и Сърбия и още пет отбора за едно място.

До първото техническо прекъсване пробладаваха грешните сервиси. То дойде все пак при резултат 8-7 за българите. След него се разиграха Мартин Атанасов и Светослав Гоцев и след отлична игра в защита разликата стана 16-10. Бразилците успяха да забавят играта и да направят няколко аса. Те успяха да приспят лъвовете и се доближиха само до точка. Сеганов избра да използва във важните точки Гоцев вместо Соколов и това доведе до спечелването на гейма с 25-23 за 34 минути.

Вторият гейм си приличаше с първия. В началото му Скримов се приземи лошо и трябваше да бъде сменен от Розалин Пенчев. Нашите играеха със самочувствие и поведоха с 8-6. Отново времето между двете почивки беше много силно и разликата стана по-голяма - 16-12. Соколов беше много силен в атака, отлично допълван от Розалин. Дел Зото дори извади разпределителя Бруно, но и това не му помогна. В края Сеганов им скри топката за 25-19. Бразилците не вярваха какво се случва.

Националите продлъжиха с отличната игра и в началото на третата част. Възпитаниците на Силвано Пранди поведоха с 5:3 след атака на Цветан Соколов и с 8:4 при първото техническо прекъсване. Олимпийските шампиони записаха 3 поредни точки и намалиха до 7:8, поради което Силвано Пранди взе веднага прекъсване за България. “Селесао” изравни при 10:10, но след ас на Виктор Йосифов и блокаут на Мартин Атанасов се стигна до 13:12.

След преполовяването на гейма нещата започнаха да се движдат точка за точка, но първи до гейм бол стигнаха бразилците. Националите ни успяха да го спасят и се започна яростна гонитба, като се стигна до 28:27 и мачбол за България, но сгрешен сервис на Цветан Соколов отново върна равенството. Така всичко в частта приключи при 32:30 за "селесао" след грешна атака на Розалин Пенчев и аут.

Окрилени от успеха в третата част олимпийските шампиони заиграха по-спокойно и по-силно. Виктор Йосифов атакува в аут и Бразилия поведе с 3:1. Светослав Гоцев намали до 4:5, но отличен сервис на Рикарадо Лукарели доведе до 8:5 за “Селесао” при първото техническо ппрекъсване. Разликата от 3 точки се запази и при 14:11. Силвано Пранди даде почивка на Георги Сеганов и Цветан Соколов и пусна на тяхно място Венелин Кадънков и Добромир Димитров. Светослав Гоцев намали до 12:14, а атака по острия диагонал от зона 4 на Мартин Атанасов доведе до 13:15. Мартин Атанасов намали до 14:15, но Рикардо Лукарели отнова даде преднина от 2 точки при 16:14 при второто техническо прекъсване.

След него имаше само един отбор на полето и бразилците изредиха девт точки срещу само една за България и крайното 25:16 в четвъртия гейм.

България поведе в тайбрека с 3:2 след пайп на Розалин Пенчев. Мартин Атанасов атакува за 4:2. Олимпийските шампиони израпвниха при 4:4 след блокада срещу атака на Розалин Пенчев. Единична блокада на Флавио Жуалаберто и остра атака на Рикардо Лукарели даде преднина от 2 точки на Бразилия при 7:5. Силвано Пранди взе прекъсване за България.

Цветан Соколов атакува мощно по диагонала от зона 4 за 6:7. Бразилия поведе с 8:6 преди смяната на игралните полета. Случайно ударена топка в разпределителя на Бразилия Бруно Резенде и 9:6. България намали до 10:9 след мощна атака на Цецо Соколов и страхотен блок на Виктор Йосифов. "Селесао" веднага си върна преднината при 12:9 след атака на Йоанди Леал и ас на Флавио Жуалберто. Бразилия стигна до мачбол при 14:11 след сервис в аут на Йосифов. Атака в аут на Мартин Атанасов - 15:11 и 3:2 за Бразилия, която спечели и олимпийската квота за Токио 2020.

Main Menu