Националите не се класираха за Олимпиадата, но пък са най-добри по асове на олимпийската квалификация

16 Ян 2020 15:54

Мъжкият национален отбор на България е реализирал най-голям брой асове на приключилата преди няколко дни европейска олимпийска квалификация. Родните представители приключиха участието си след поражение във втория полуфинал от Германия, но за сметка на това влизат в историята на надпреварата с чудесно постижение.

"Лъвовете" са записали най-голям брой регистрирани от един отбор асове в една среща - 14, и то два пъти - при победите над Франция и Сърбия в група В. Момчетата на Силвано Пранди записаха и друг рекорд - 44 директни точки от сервис в четирите изиграни мача, или средно 2,6 на гейм.

Рекордьор по блокади пък е спечелилият квотата Франция - 15 само в полуфинала срещу Словения, завършил с пълен обрат с 3:2 гейма. "Петлите" са с най-голям брой точки от елемента общо в турнира - 47, Никола Льо Гоф пък оглави класацията на блокировачите в надпреварата.

Западните ни съседи от Сърбия са с най-добро постижение средно на гейм - 2,9 блокади.
Капитанът на "плавите" Неманя Петрич пък е най-успешният нападател - със 73,08% ефективност в атака. Рекордът по брой точки от този елемент се държи от финалиста Германия - 254.

Словенците са най-добре посрещащият тим, а две от звездите му са лидери в подреждането на поста посрещач - Клемен Чебул и Яни Ковачич. Звездата на Бундестима Джорджи Грозер е абсолютен лидер в индивидуалната класация по брой асове в един мач - 8, срещу Чехия в груповата фаза. В класацията по общ брой точки от сервис (11) той дели водачеството с младия французин Жан Патри. Най-дългият гейм в турнира - 44 минути, в мача между Германия и Словения (резултат 34:32), приключил в пет гейма за балканския отбор. Белгиецът Жолан Кокс бе топреализатор в двубоя срещу Чехия, завършил с победа с 3:2 гейма - с цели 41 точки.
България - Германия 1:3+36

Топреализатор на надпреварата е френският диагонал Жан Патри - 85 точки, като оставя зад себе си Георг Гроцер с 80 точки.
Жан Патри
Французите са реализирали и най-голям брой точки отборно - 330 (41 аса, 47 блокади, 242 атаки)./sportal.bg

 

Main Menu