2019 година - една от най-добрите за Колодрума, но залата пак е на загуба

24 Фев 2020 07:19

 

Изминалата 2019 година е една от най-добрите за зала Колодрум относно направени събития, но не и във финансови показатели. Това показва справка предоставена на PlovdivskiNovini.bg от директора на многофункционалната спортна зала Галина Китена. През миналата година в зала „ Колодрума“ са проведени рекордните за сега 48 събития, сред които национални и международни волейболни, баскетболни и колоездачни състезания, демонстрация на националния отбор по художествена гимнастика, боксова гала вечер,  цирково представление, международен танцов фестивал, концерти от различни музикални жанрове и др. Приходите от събитията за 2019 г. са в размер на 282 462 лв., а разходите – 477 415 лв. Загубите са общо 194 953 лева или по 16246 лева на месец. Въпреки цифрите в червено, ако се сравни с предходни години екипа на залата успява да намаля загубите месечно.

Най-посетени събития за 2019 г. са представлението на „Большой Московский цирк“, концертите  на Брайън Адамс , Филип Киркоров  „ Планета Пайнер“, „ СкандаУ“, Боксовата гала вечер с участието на Тервел Пулев, Лига на нациите, Шампионска лига и др.

Именно заради тези финансови показатели политици, спортни и обществени дейци спорят, колко е ефективно управлението на зала Колодрум. В последния месец кметът Здравко Димитров на няколко пъти заяви, че мениджмънта на съоръжението е добър, но няколко договора са виновни за трупане на загуби от общинското педприятие.

“Ползата или загубата от едно общинско предприятие, създадено по реда на чл.51, ал.1 от Закона за общинската собственост, не е свързано с очакването за положителни финансови резултати. Общинските предприятия не са търговски предприятия с цел реализиране на печалба, а са звена на общината, подпомагащи социалната, културната и спортна политика в полза на населението. Ето защо не може да бъде даден еднозначен отговор на въпроса дали общинското предприятие е на загуба, визирайки единствено финансовия аспект на думата „загуба“.”, това заяви пред PlovdivskiNovini.bg Галина Китена. Според нея „Колодрума“ не „губи“ спортни и културни събития от наличието на други частни зали в Пловдив. Броят на събитията в многофункционалната зала в периода 2015 г.-2019 г. непрекъснато нараства. “Тези съоръжения от подобен мащаб в местен и световен план са подходящи предимно за събития с висока посещаемост и организатори с определен бюджет. Ползването му за малки събития и редовни тренировки е неизгодно както за организаторите, така и за предприятието.”, коментира още Китена.
Освен цените, организаторите нямат друга причина да се ориентират към  друга зала. „Колодрума“ разполага с най-високия клас оборудване   в Пловдив, с достатъчно площ и допълнителни помещения, както и  с  екип, който оказва професионално  съдействие при всяко мероприятие. Кметът Здравко Димитров заяви, че за разлика от частните зали, Колодрума няма как да дава различни цени на организаторите на събития. “Цените за наем са гласувани от Общинския съвет и няма как да варираме с тях.”, каза Здравко Димитров. Преди дни той направи среща с ЕВН за оптимизиране на разходите на общината за електроенергия за събитията на зала Колодрум. За всяко едно събитие те са сериозни, защото за да е топло или хладно по време на дадено събитие, се налага системата да започне да работи три дни предварително. Климатичната система е изградена от EVN за тяхна сметка и компанията има договор за обслужването й за 15 години. Работната група ще обследва енергийната ефективност на „Колодрума“ и ще потърси варианти за оптимизиране на система, за да паднат разходите за отопление и охлаждане, които за 2019 г. са над 4000 лв. на мероприятие.

Освен това на няколко пъти кметът Здравко Димитров намекна, че може да се помисли да се вземе генерален спонсор на зала Колодрум, от където ще дойда и допълнителни приходи за Общината.

В зала Колодрум през 2019 г. са проведени 35 спортни събития -  срещи от Национална волейболна и баскетболна лига, Балканска лига, турнири на европейско и световно ниво като Шампионска лига (волейбол жени), Лига на нациите (волейбол мъже),  Световно първенство по таекуондо ITF, Демонстрация на националния отбор по художествена гимнастика, Боксова гала вечер с участието на Тервел Пулев и др.

Като единствената закрита писта на Балканите, в  зала „Колодрума“ през 2019 г. е проведено състезание с  участието на състезатели от европейски спортни клубове по проект “B.I.K.E. - Biking Innovation and Knowledge for Everyone”, одобрен за финансиране по програма Erasum+. Основна цел на проекта е обмен на опит между страните - Германия, Франция, Румъния и България в областта на спортния мениджмънт.

На национално ниво е проведена „Купа България 2019“ - мъже, както и Румънски национален шампионат - който стана традиционен в зала Колодрум.

“Освен регулярните тренировки на отбори на ПКК „ Цар Симеон“ и други български клубове, на пистата през годината тренират румънски и украински отбори. Параолимпийският шампион Едуард Новак проведе част от тренировъчната си  програма през  2019 г. на „ Колодрума“ и впоследствие спечели за първи път в своята кариера бронзов медал на Световното първенство по пара-колоездене на писта в Канада през януари 2020.”, разяснява Китена.

“Колодрума” се превърна във волейболен център в последните години, а през 2019-а беше домакин за кръг от Волейболна лига на нациите. За първи път Пловдив прие мачове на мъжкия национален отбор по волейбол, които събраха много сериозна посещаемост. Мачове на националите срещу САЩ, Иран и Сърбия събраха средно по 5400 зрители. В “Колодрума” женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) играе своите домакински мачове в НВЛ и Шампионска лига. Двубоите предизвикват сериозен интерес и са посетени средно от по 3400 зрители. През 2019-а година Марица прие в Шампионската лига френския Безие (Безие), немския Алианц-МТФ (Щутгарт), руският гранд Динамо (Москва). През настоящата година маричанки играха срещу френския РК Кан (Кан) и руския Уралочка-НТМК (Екатеринбург). Двубоят с Уралочка беше и най-посетената среща в шестата седмица на груповата фаза на Шампионската лига с 4450 зрители. През 2019-а година “Колодрума” прие за първи път и финалната четворка в турнира за Купата на България по волейбол, която беше спечелена за пети път от Марица (Пловдив). “Колодрума” отговаря на всички изисквания на световната волейболна федерация FIVB и европейската конфедерация CEV за провеждане на първенства и домакинства на европейски клубни турнири от най-висок ранг. Два пъти в зала “Колодрума” се проведе и Световно първенство по таекуон-до ITF. През 2015-а година и през 2019-а година. Като всички участници, треньори и ръководители бяха много доволни от залата. За първи път в залата се състоя и боксова гала вечер, чийто гвоздей беше сблъсъкът между Тервел Пулев и Дешон Уебстър. Интересът беше доста сериозен и залата беше почти пълна. При огромен интерес премина и шоу спектакълът “Пловдив посреща Златните момичета”. Всички най-добри състезателки по художествена гимнастика направиха страхотно шоу в “Колодрума”. През 2019-а година в “Колодрума” се проведе за първи път и церемонията “Спортист на Пловдив”. 

Миналата година по линия на Европейска столица на културата в зала Колодрум се провели две от най-мащабните събития -  концертът на  Брайън Адамс и престижните „Награди на БГ Радио“. През 2019-а година “Колодрума” посреща и турнето на група “Скандау” – “Хайвера Tour 2019”.

 

Main Menu