Владимир Котев: Има добри индикации за повишаване на нивото в женското първенство

17 Сеп 2021 13:26

Новият спортен директор на Марица (Пловдив) Владимир Котев коментира пред volleymaritza.bg предстоящия сезон и подготовката на тима за новия сезон. Котев до момента беше спортен директор към школата на клуба, а от този сезон е спортен директор на женския отбор.

– Господин, Котев Марица продължава подготовката си за новия сезон, а през новия сезон вие ще имате нова роля в клуба като спортен директор на женския отбор.

– Новата ми роля е, че през този сезон ще отговарям вече за женския отбор. Натрупах опит в ролята си на спортен директор в школата на Марица. Нивото се вдига много сериозно, защото едно е работата с подрастващите, а другото е с жените. Подготовката стартира на 2 август през тази година започнахме по-рано подготовката, защото отборът е почти изцяло нов. Връщат се стари състезателки, които са играли в Марица. Шампионска лига стартира в края на ноември и имаме време. Освен турнира в Турция ще участваме на турнир в Украйна и турнир във Варна. Това е първият ни етап от подготовката, а след средата на октомври ще търсим и нови контролни срещи.

– Какъв ще бъде щабът на клуба през новия сезон?

– Нов старши треньор имам Борислав Крачанов, специалист, който първо премина през мъжкото направление и направи два успешни сезона в женския отбор на Казанлък Волей (Казанлък). Смятаме, че клуба има желанието да налага млади хора и се спряхме на него. Помощник-треньори ще му бъдат Благовест Тодоров, които остава в клуба и един от най-изявените пловдивски специалисти Драган Иванов, който до сега беше в мъжкото направление. Бих го нарекъл съвкупност от младост и опит. Имаме нов кондиционен треньор в лицето на Александра Нешкова, която е част от школата и е израснала пред нас. Има необходимите знания за кондиционната подготовката. Като консултант към клуба ще работи Велимир Машкаров, който беше кондиционен треньор на отбора до 16 години, който спечели бронзовите медали от Европейското. В клуба остават и Теодора Симеонова, която е кинезитерапевт и Стоян Вулджев като статистик.

– Как виждате конкуренцията в НВЛ?

– Има добри индикации за повишаване на нивото през този сезон. Казанлък Волей привлякоха като наставник сериозно име като Атанас Петров, ДКС Варна (Варна) също направи сериозен отбор там треньор е Стоян Гунчев и в двата отбора има бивши волейболистки на Марица. Има голяма възможност и част от нашите девойки старша възраст да бъдат преотстъпени в този отбор. ЦСКА (София) и Славия (София) също държат ниво, все още нямаме яснота около техните селекции. Нивото се повишава и трябва да преминем етап, в който ще има силно конкурентно първенство и отборите ще ни създават по-голям отпор. Това е добре за нас, защото тази конкуренция ни трябва и се радваме, че отборите правят крачка напред и повишават нивото си.

– Марица ще участва отново и в групите на Шампионската лига. Какви са вашите очаквания?

– Има отбори, които са на топ ниво и ще се опитаме да се сборим с тях. Ще се опитаме да покажем най-доброто от себе си. Когато играеш правилен волейбол и вече не си притеснен от това, когато си готов да дадеш максимума от себе си играта се получава. Има отбори, срещу които и да играеш на максимално добро трудно ще ги преодолееш, но това са отборите от първа урна. Преди жребия няма нужда се говорим. Нашата амбиция е да покажем хубав волейбол, да покажем, че е крайно време състезателките от школата на Марица да влязат в женския отбор. Трябва опитните състезателни да покажат нивото, а покрай тях младите състезателки да се развиват.

– Школата на Марица се превърна в една от най-добрите в България. Как бихте коментирали представянето на отборите през миналия сезон?

– Има голямо предизвикателство свързано с коронавируса. Трудно е да се планира подготовката. Миналият сезон беше нулев. Сезон 2020-2021 беше успешно проведен, но в един или друг момент от сезона подготовката на състезателите беше нарушена, защото имаше болни волейболисти в различните отбори. Трудни бяха последните две години, но въпреки това смятам, че школата на Марица изигра най-добрата си година. Преди три години имахме пет златни медала, но тогава както можехме да сме първи можехме и да сме трети, четвърти. Тази година показахме много голяма стабилност. Една голяма част от отбора ни старша възраст беше изграден от по-млади волейболистки и на 15 и 17 години спечелихме титлата и дори не загубихме гейм. Това е много високо ниво. Силно представяне направиха и 13-годишните момичета, които загубиха само един мач. 12-годишните също станаха шампионки в тях има дух и непримиримост, в която искам да виждам във всички наши отбори.

– Какво бихте си пожелали?

– Пожелавам си здраве и нормалност, защото във всяка една сфера нормалността се изгуби. Пожелавам си светът да премина колкото се може по-бързо. Надявам се да има здраве за всички.

Main Menu