България U20 на ЕвроВолей 2022

10 Апр 2022 19:50

Националният отбор на България за мъже под 20 години се класира за Европейското първенство 2022 в Италия. Момчетата на Мартин Стоев се наложиха над Нидерландия с 3:0 (27:25, 25:10, 28:26 ) в последния си мач от група F в столичната зала „Христо Ботев“. Двубоят се игра пред пълни трибуни и младите лъвове се радваха на солидна подкрепа.

България завърши с три победи от три мача, не загуби гейм и приключи като първенец в турнира, което дава директна квота за шампионата на Стария континент. Триумфът бе страхотен подарък за младия национал Ерик Стоев, който е рожденик и навършва 19 години. Цялото му семейство беше в залата. Баща му Мартин е треньор на тима, а останалите подкрепяха от трибуните.

Стартов състав на България: Стоил Палев, Георги Татаров, Ерик Стоев, Владимир Гърков, Борис Начев, Лазар Бучков, либеро – Георги Митов (Алекси Мицев, Венислав Антов, Виктор Бодуров, Борис Николов)

Големият залог и очакванията за победа пред родна публика си казаха думата и нашите стартираха с известно напрежение. Началото бе изключително равностойно, имаше обрати във водачеството с минимална преднина. След равенството 20:20, Нидерландия затрудни българското посрещане и се откъсна с две точки 22:20. Съперникът поведе с 24:22, но не успя да затвори гейма. В ключовите моменти волейболистите ни показаха характер и изравниха. При 25:25 селекционерът Мартин Стоев вкара в игра Виктор Бодуров за сервис. Рокада се оказа изключително успешна. Началният удар на Бодуров доведе до разсеяно посрещане в противника, а нашите отбелязаха две поредни точки, като завършиха успешно гейма с пайп за 1:0.

Спечелването на първата част бе ключово. Нашите се отърсиха от напрежението и показаха пълния си блясък и възможности. Сервисът потръгна и във втората част националите тръгнаха мощно с 6:0. Подемът продължи и те буквално сразиха съперника, като го оставиха на едва 10 точки. Нидерландците не се отказаха да се борят, като отново показаха добри изяви в третата част, а играта тръгна точка за точка. Въпреки атаките на противника тимът ни не допусна изненади. В най-важния моментг, след 24:24, България запази концентрация, отново наложи волята си и се поздрави с крайния успех в три гейма.

Main Menu