Националите U20 ще играят за бронза на Евроволей в Италия

24 Сеп 2022 21:56

Националният отбор по волейбол на България за мъже под 20 години ще играе за бронзовите отличия на Европейското първенство в Италия. Тимът, воден от Мартин Стоев, загуби от домакините с 1:3 (25:23, 17:25, 18:25, 20:25) в първия полуфинал, който се игра пред пълни трибуни в Монтесилвано.

Така младите ни „лъвове“ не успяха да стигнат до финалния спор за титлата. Те обаче ще имат възможността да завършат отличие, като като ще се борят за третото място в крайното класиране. Съперник на България за бронза ще бъде загубилият от втория полуфинал, който противопоставя Полша и Белгия от 21:00 часа.

Състав на България: Стоил Палев, Венислав Антов, Александър Николов, Георги Татаров, Лазар Бучков, Ивайло Дамянов, Георги Митов – либеро (Владимир Гърков, Симеон Николов, Апостол Боянов, Калоян Ботев)

Двубоят започна много обещаващо за родните представители. Волейболистите ни отбелязаха страхотен старт и поведоха ударно с 5:1. Домакините от своя страна не влязоха добре в мача и започнаха с доза неувереност. Тимът ни продължи да бъде хегемон, като разликата набъбна на 17:10. Едва тогава италианците се отърсиха от сковаността и започнаха да влизат в ритъм. Те намалиха пасива си, стигнаха близо до нашите и ги поставиха в затруднение, но България удържа фронта и спечели първия гейм.

Във втората част настъпи пълна промяна, но с обратен знак. „Скаудра адзура“ се разигра и показа на какво е способна. С голяма заслуга за това бе вторият разпределител Алесандро Фаница, който се появи на полето. Той успя да разиграе своите нападатели и те започнаха да влизат в ритъм. Италия се откъсна с 2 точки, като поведе с 8:6. Това даде още по-гояма увереност и противникът увеличи преднината на 15:11. Нашите не намериха противодействие и заиграха ролята на догонващ. Ситуацията се запази и Италия спечели гейма, като изравни 1:1.

В третата част не настъпи подобрение, като концентрацията на тима ни подна, а проблемите ни се задълбочиха. След първоначално равенство Италия поведе с 10:6. Напрежението започна да се покачва, а играта ни не беше на нужното ниво. Тимът ни не намери решение за излизане от негативната ситуация. Домакините ни превъзхождаха във всичко, като поведоха с 18:10. Това бе преломен момент и Италия поведе с 2:1.

Националите ни опитаха да направят пробив в четвъртата част, но силите им стигнаха само до равенство в началните минути. След десета точка Италия отново се откъсна. До края съперниците бяха безапелационни и наложиха волята си с крайното 3:1, което ги класира за финал.

С най-голям актив за България бе Георги Татаров със 17 точки ( 3 блока). Александър Николов завърши с 16 точки ( 2 аса, 2 блока)

Реализатор на мача бе Алесандро Боволента, който отбеляза страхотните 27 точки ( 1 ас, 6 блока).

Main Menu