Вучич сравни Хърватия с Нацистка Германия

06 Авг 2018 07:51

Остри реплики размениха Сърбия и Хърватия покрай болезнените спомени за войната от 1991 до 1995 година, предадоха световните информационни агенции.

Сръбският президент Александър Вучич сравни Хърватия по това време с Нацистка Германия.

По думите му, намерението на фюрера Адолф Хитлер да прочисти Германия от евреите прилича на хърватската политика да прогонят етническите сърби.

Ане Франк е преследвана по същите причини, поради които са гонени и сърбите, твърди Вучич.

Така той разкритикува отпразнуването на Загреб на годишнината от успешната военна операция "Буря", с която се слага край на окупацията на Хърватия, докато сърбите отбелязват с тъга този повод като Дена на жертвите и изселените сърби.

Реакцията от хърватска страна не закъсня и бе очаквано остра. В преувеличение обвини сръбския държавен глава хърватският премиер Андрей Пленкович.

Той се зае да припомни на Белград обстоятелствата около войната и да им докаже, че без тяхно участие не би се стигнало до тук.

В същото време той отбеляза, че днес времената вече са други. По думите му, днес Загреб желае мир и сътрудничество в региона.

Политици от управляващата хърватска партия обвиниха Вучич в "историческа лъжа".

Официалните данни след края на операция "Буря" сочат 1200 цивилни жертви от сръбска страна и около 200 000 бежанци. От хърватска те са между 500 и 700 загинали цивилни.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu