В Румъния крият кой е разпоредил на жандармерията да бие протестиращите

11 Авг 2018 08:51

Започнало е разследване за това кой е издал заповед на жандармерията да атакува протестиращите в румънската столица. Вътрешният министър още не е дал задоволително обяснение, защо е използвана сила, съобщават медиите. Засега не е ясно откъде идва заповедта.
Недоволството в страната расте и управляващите се страхуват да не се надигне нова вълна, която да ги изхвърли от властта.

Поредни протести изкараха десетки хиляди румънци по улици и площади. 440 бунтуващи се са пострадали, а 65 от тях са били приети в болница след протеста в центъра на Букурещ. Народното недоволство е срещу корупцията и фалшивата правосъдна реформа на румънското правителство.

 

Пострадали са и 9 жандармеристи. Според телевизия "Ди Джи 24" протестът на Площада на победата е събрал над 100 000 души. Официалните власти обаче съобщават за около 20-22 хиляди.

Медиите съобщават, че хората са недоволни от действията на лявото правителство и решенията му за правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден ефективно на затвор за корупция. Проявата беше организирана от румънци, живеещи в чужбина и пристигнали специално в Букурещ, към които се присъединили и хора, от цялата страна. Те развяваха румънски флагове и знамена на Европейския съюз и скандираха "Правосъдие, а не корупция".

Протестът отначало е бил съвсем мирен, но няколко десетки хулагани са започнали да замерят жандармеристите с предмети, да ритат щитовете им. Участници в митинга споделят, че според тях това са били специално изпратени провокатори, които да подклаждат насилие. Те били враждебни и към демонстрантите.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията, която разгони протестиращите срещу корупцията и правителството в центъра на Букурещ.

Министърът на вътрешните работи не даде обяснение кой е разпоредил да се действа бруално срещу протестиращите.

Десетки хиляди участваха в антикорупционни протести и в други румънски градове, сред които Клуж, Сибиу и Тимишоара.

Правителството се опита да тушира недоволството, като обяви, че има план как да удвои държавните пенсии през следващите 4 години. Но не му се получи.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu