Вучич не получил одобрението на Путин за версията си за признаване на Косово

03 Окт 2018 21:43

 

Сръбският президент Александър Вучич в разговора си с руския държавен глава Владимир Путин вчера не е постигнал целите, които си е поставил преди посещението - одобрение за "своята версия за признаване на Косово", пише днес руският в. "Комерсант", цитиран от сръбската агенция Бета, съобщава БТА.

Изданието посочва, че сръбският президент често посещава Русия, "по-често от всички други президенти", като добавя, че Путин е доста популярен на Балканите и за Вучич всяко ново посещение на Москва означава нарастване на популярността му с още няколко процента.

"Комерсант" пише, че преди пристигането на Вучич се е случила "една неприятност" с появяването на косовския президент Хашим Тачи в Северно Косово.

Според вестника Вучич е искал да привлече вниманието на Путин върху загрижеността от тази ситуация, още повече че според информация на "Комерсант" в Сърбия очакват заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което Китай ще постави въпроса за окончателно признаване на Косово от световната организация. А Вучич не е против това, особено защото чувства натиска на ръководството на ЕС и на Федерика Могерини, която може би желае да бъде запомнена като човека, решил проблема на Косово, пише вестникът.

Позовавайки се на анонимни източници, изданието посочва, по време на разговора с Путин Вучич е искал да получи неговата подкрепа за признаването на Косово, ако се отдели от него северната му част, населена главно със сърби.

"Затова ли Вучич енергично обещава на Русия, че Сърбия няма да влезе в НАТО?", пита "Комерсант", като добавя, че в подобни случаи често накрая правиш това, в което си се клел, че никога няма да направиш.

Според кореспондента на вестника очевидно руските преговарящи, приемайки Вучич, са разбрали, че не всичко е толкова просто. В началото сръбският президент е говорил само с Путин, разговорът им на четири очи е продължил повече от час, а 40 минути са били посветени именно на Косово.

Вестникът добавя, че Вучич не е срещнал разбиране от страна на Путин по въпроса защо Русия не трябва да наложи вето в Съвета за сигурност на ООН, ако Китай наистина постави на обсъждане членството на Косово в световната организация.

"Комерсант" посочва още, че сръбският президент е разговарял с Путин на руски език, макар че според протокола един държавен глава трябва да говори на родния си език, независимо че владее добре езика на събеседника си.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu