Заев отвърна на Каракачанов: Мое право е да говоря македонски език

11 Дек 2018 08:58

Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност. Такъв бе отговорът на премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев на острите атаки от последните дни на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и на изявленията на първия дипломат на София Екатерина Захариева, предава македонската информационна агенция "Мета", цитирана от "Фокус".

Преди дни Каракачанов обяви, че в Скопие се самозабравят и не спазват Договора за приятелство между двете държави. Той заплаши Македония с блокада на членството й в Европейския съюз и НАТО, ако Заев продължава да твърди, че има македонски език.


В рамките на публичния дебат в Щип за конституционните промени, премиерът все пак увери, че ще продължи с усилията си за изграждане на приятелство с България.

"Очаквам европейските ценности да бъдат приети от всички, защото подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в дух на приятелство и ще продължа да изграждам приятелство, независимо от причините, поради които някой е основал изявленията си. Вярвам, че както г-н Каракачанов, така и министър Захариева и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски народ на нашия", коментира Заев.

В изявлението се намеси професор Георги Спасов, който заяви, че изявлението на Каракачанов е реакция на страха, че с влизането на Македония в ЕС той може да остане без парите от продажбата на българските паспорти.

Лидерът на опозицията Християн Мицковски също разкритикува изявлението на Каракачанов.

"В Македония и България все още има сили, които не мислят добро за отношенията между съседите", коментира председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

От научна гледна точка няма спор, че македонският език е диалектна форма на българския, но от политическа, както има македонски политици, така има и македонски език. Това коментира по Би Ти Ви бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов.

Той анализира договора между България и Македония и споразумението между Македония и Гърция. Русия е държавата, която се противопоставя на евроатлантическата интеграция на Македония, смята Йорданов.

Според него, когато държавата бъде приета в НАТО, разговорите между София и Скопие ще се водят като между две натовски страни и ще бъдат нормални, ще бъдат решени и проблемите.

Main Menu