Рекорди в туризма на Балканите през 2018 г.

14 Дек 2018 09:30

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма.

ТУРЦИЯ

Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

С този резултат Турция надмина целта си за 2018 г. още преди годината да свърши. През януари тогавашният министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш заяви, че през 2018 г. в страната се очакват над 35 милиона туристи от чужбина - около три милиона гости повече спрямо предишната 2017 г., когато Турция бе посетена от 32 милиона туристи.

Още в средата на тази година стана ясно, че Турция е на път да постигне рекорд в сферата на един от ключовите сектори за икономиката си, като министерството на културата и туризма обяви, че е регистрирано близо 30-процентно увеличение на посещенията на чуждестранните туристи в Турция през първите шест месеца на 2018 г. (в сравнение със същия период на миналата година).

Преди няколко години Турция, която години наред се смяташе за шампион в областта на туризма сред страните на Балканите, преживя силен спад в този бранш. Редица фактори доведоха до ситуацията, в която турският туризъм буквално изживя крах. Първоначално туристите от Западна Европа бяха уплашени от кървавите терористични атаки, извършени в различни части на Турция. След това се разрази кризата в отношенията между Анкара и Москва, а в разгара на лятото на 2016 г. бе извършен опитът за преврат в Турция, зад който според турските власти стои мрежата на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

Пучът обаче се провали, в страната бяха въведени драконовски мерки за сигурност и отношенията с Русия се нормализираха. Това са трите основни фактори за възраждането на туризма, за съживяването на който първоначално допринесоха самите турски граждани, които масово започнаха да посещават най-известните местни курорти. Не трябва да се забравя обаче и традиционното турско гостоприемство, както и старанието на властите да не увеличават цените на услугите въпреки силния спад на турската лира от началото на годината. Същевременно евтината национална валута се превърна в още един фактор за увеличаване на броя на чуждестранните туристи.

И резултатите са налице - връщане на туристите от Русия, Западна Европа (най-вече от Германия), страните от Балканите (включително от България и Гърция), арабските страни, Иран.

Туристите се завърнаха в курорите на егейското и средиземноморско крайбрежие, в мегаполиса Истанбул, в столицата Анкара, в граничния град Одрин, в източния окръг Ван, в централния окръг Кападокия. През месеците юли, август и септември дори се стигна до там, че капацитетът на хотелите по егейското и средиземноморското крайбрежие бе запълнен на 100 процента и властите започнаха да отправят призиви към туристите да отложат плановете си, за да могат да посетят турските курорти в малко по-спокойна атмосфера. Същевременно министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой заяви, че властите няма да позволят на опортюнистите да се възползват от факта, че турските курорти са препълнени и да спекулират.

ГЪРЦИЯ

Очаква се Гърция да изпрати 2018 г. с рекордни показатели както по отношение на броя на туристите, така и по отношение на туристическите приходи. Гръцкият министър на туризма Елена Кундура заяви наскоро: "Постигнахме един безпрецедентен туристически "скок" в периода 2015 - 2018 г. Резултатите на гръцкия туризъм през 2018 г. надхвърлят всички очаквания с нов исторически рекорд за четвърта поредна година, който ще достигне 33 милиона туристи и 2 милиарда евро допълнителни приходи".

Гръцкият туризъм преживя една изключително добра година - факт, който се потвърждава и от официалните данни на гръцкото министерство на туризма, цитирани от агенция АНА-МПА. През периода януари - септември 2018 г. туристическият поток в Гърция отбелязва ръст от 10,3 процента в сравнение със същия период миналата година и за първи път достига до 26 милиона посетители за деветте месеца. Рекордът се дължи на съществения ръст с 12,4 процента на туристите от чужбина през зимния период (януари - март), както и на общия ръст на чуждестранните туристи през първото шестмесечие с 19,1 процента. Последният показател според министерството на туризма се дължи на стратегията за удължаване на летния сезон.

За периода януари - септември приходите от туризъм в Гърция нарастват с 9,1 процента на годишна база и за първи път надхвърлят 14,2 милиарда евро.

На гръцките летища от чужбина през периода януари - октомври 2018 г. са пристигнали 19,8 милиона пътници, което е с 12,4 процента повече от миналата година.

От друга страна, анализите за развитието на туризма в Гърция показват, че от година на година бюджетът на посетителите на страната за почивка намалява. През 2005 г. туристите са похарчили в страната 746 евро на човек, докато през 2017 г. - едва 522 евро.

ХЪРВАТИЯ

2018 година може би ще е най-добрата за туризма в историята на Хърватия. С всяка година все повече туристи посещават страната. Тази година хърватският туризъм ще реализира около 125 милиона нощувки, при 13 процента повече туристи в сравнение с миналата година. До края на годината се очаква Хърватия да спечели от туризъм цели 13 милиарда евро.

Тези резултати се постигат с наложилите се високи критерии и изисквания, включително към гостите. Още миналата година хърватите въведоха драконовски глоби за туристите, които пият по улиците, ходят без тениски и се държат неприлично. Кметът на популярния остров Хвар, често посещаван от британски туристи, заяви, че не желае островът бъде определян като "парти дестинация" и подчерта, че печалбата от туризма не е всичко, към което Хърватия се стреми.

Това доведе до повишаване на качеството на туристите, идващи на хърватското крайбрежие. Тази година те търсеха по-скоро луксозно настаняване. Търсенето на хотели с четири или пет звезди се увеличи средно с 20 процента в сравнение с тризвездните. Същевременно през 2018 г. бяха открити цели 50 нови хотела, а догодина броят им може да бъде още по-голям.

Кметът на Дубровник Мато Франкович поиска да бъде намален два пъти броят на туристите, пристигащи всеки ден в града с големите круизни кораби, които плават в Средиземно море. Кметът се опасява, че средновековният град може да бъде задушен от големия брой туристи. Той каза, че сегашната средна цифра от осем хиляди туристи от круизни кораби на ден би трябвало да се намали на четири хиляди.

Кметът настоява и за ограничаване на туроператорите, които организират еднодневни посещения в града, който е защитен от ЮНЕСКО от 1979 г. Дубровик е едно от шестте най-посещавани пристанища от крузини кораби. Миналата година в Дубровник са акостирали 639 кораба, с които са пристигнали над 830 000 пътници.

Освен това Хърватия поиска от Албания да предприеме мерки за спиране на замърсяването на Адриатическо море, което идва от албански води. Хърватският външен министър Мария Пейчинович Бурич изтъкна на среща с албанския си колега Дитмир Бушати в Тирана, че защитата от замърсяване на Адриатическо море е едно от условията за членство на Албания в Европейския съюз. Двамата министри оцениха, че трябва да се защити Адриатическо море, защото не може да има развит туризъм при наличието на екологични проблеми.

ЧЕРНА ГОРА

Черна гора догонва хърватския туризъм и дори е наричана новото Монако. Тя спечели от туризъм над 900 милиона евро за първите девет месеца на годината, което е повече отколкото през цялата минала година, съобщи хърватският министър на туризма и добави, че това е най-добрият туристически сезон в историята.

Над 17 процента повече туристи са посетили страната в сравнение със същия период на миналата година. Рекорден брой пътници са пристигнали в страната на летищата в Подгорица и Тиват, регистриран е и наплив по граничните пунктове. Както Хърватия, и Черна гора привлича все повече богати туристи. Един от най-сигурните признаци за светлото бъдеще на страната е прекрасната марина за луксозни яхти Порто Монтенегро, построена през 2009 г.

В Черна гора обаче не искат да бъдат сравнявани с Монако, което според черногорците е изгубило истинската си атмосфера. В Черна гора има природни красоти, вкусна храна и вино от местно отглеждано грозде, пословична гостоприемност, които привличат повече туристи, отколкото страната може да поеме.

Затова например средновековният град Котор, оцелял от векове при природни бедствия и войни и включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е застрашен от масовия туризъм. През лятото този град с 22 600 жители посреща до четири круизни кораба всеки ден и 10 000 туристи на ден в силния сезон. Градът буквално се задушава, опасяват се местните власти, които, както и врастите в Дубровник, обмислят мерки за ограничаване на туристическия поток.

Туризмът е жизненоважен отрасъл на икономиката на Черна гора, като той представлява близо една четвърт от БВП благодарение на два милиона туристи годишно, които приема тази страна с малко над 600 000 жители, основно по крайбрежието си.

СЛОВЕНИЯ

Броят на чуждестранните туристи в Словения е скочил с близо 17 процента миналата година и е достигнал 3,4 милиона души, съобщи словенският статистически институт, отбелязвайки, че цифрата се е увеличила благодарение на факта, че първата дама на САЩ Мелания Тръмп е родена в Словения. Нова туристическа дестинация е родното й градче Севница.

Словения е прочута преди всичко с пещерата Постойна, включена в списъка на ЮНЕСКО, и със старинните си замъци. Страната е известна като сигурна и зелена дестинация в сърцето на Европа, предлагаща достъп до Адриатическо море и до планински местности. Туристи се стичат в адриатическите градове Копер, Пиран, Порторож и Изола, а езерото Блед с бароковата църква е като излязло от приказките и привлича романтично настроени двойки, които идват тук да сключат брак.

Тази година бе петата поредна успешна година с рекорден брой туристи. Най-много са те от Италия, Германия и Австрия, като броят на гостите от Германия се се е увеличил с 26 процента в сравнение с предходната година, а броят на туристите от САЩ е нараснал с 24 процента през ноември.

Освен това все по-голям брой туристи, които посещават Словения, решават да прекарат времето си в наблюдение на мечки. Най-благоприятното време за наблюдение на мечките е лятото или началото на есента, когато дните са дълги, а мечките излизат да търсят храна, докато не се стъмни. Ареалът на мечките е ограден от четириметрова ограда и наблюдението им е безопасно.

 

КИПЪР

2018 г. се очертава рекордна и за туризма в Кипър, като очакванията на правителството са броят на туристите, посетили страната тази година, да доближи четири милиона. Според данните за пристигналите пътници на летищата и пристанищата на острова, през периода януари - октомври т.г. Кипър е бил посетен от 3 673 377 туристи спрямо 3 408 473 през същия период миналата година, като годишното увеличение е 7,8 процента. Почти 35 процента от туристите в Кипър са от Великобритания, 19,2 процента са от Русия, почти 6 процента - от Германия, а 4,6 процента - от Швеция. През октомври се наблюдава ръст от 12,4 процента на британските туристи в сравнение с октомври 2017 г. С 4,8 процента са нарастнали туристите от Швеция. Същевременно руските туристи през октомври намаляват с 4,5 процента, а германските - с цели 19 процента.

РУМЪНИЯ

Над 10 процента растеж в туризма регистрира Румъния през 2017 г. и се надява на същото и през тази. "2017-та беше най-добрата година за румънския туризъм през последните 10 години и ще бъде най-лошата през следващите 10 години", зарече се държавният секретар в министерството на туризма Георге Томояга, според когото "туризмът е приоритет за националната политика на Румъния".

По данни на Националния статистически институт през първите седем месеца на 2018 г. са регистрирани над 6,8 милиона туристи, което е увеличение с 3,8 процента спрямо същия период на 2017 г.

Стремежът на Румъния е всяка година ръстът в туризма да бъде от минимум 10 процента. За целта страната намали данък добавена стойност (ДДС) от 19 на 5 процента за хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, и въведе нулев годишен данък за термалните води с лечебни свойства на територията на страната.

За да стимулира вътрешния туризъм, Румъния въведе тази година ваучери за почивка на стойност 1450 леи (608 лв.), които може да бъдат използвани в хотели и пансиони в Румъния. Това е довело до 20-процентен ръст във вътрешния туризъм, като от предимството са се възползвали 1,2 милиона румънци, сочат данни на министерството на туризма. Ваучери за туризъм ще се отпускат и през следващите две години, а до ноември тази година са били издадени ваучери на стойност над един милиард леи (едно евро се разменя за 4,65 румънски леи).

През 2017 г. Румъния е инкасирала от туризъм 2,24 милиарда евро, но в същото време румънците са похарчили за туристически услуги в чужбина 3,12 милиарда евро. Близо един милион румънски туристи са посетили България през първите осем месеца на тази година, съобщи неотдавна министърът на туризма Николина Ангелкова.

За да даде допълнителен тласък на туристическата индустрия, министерството на туризма на Румъния планира да рекламира активно туристическите възможности на страната по време на своето председателство на ЕС от 1 януари 2019 г. Министърът на туризма Богдан Триф заяви, че една от целите на румънското председателство е увеличаване на участието на страните членки в развитието на политики в подкрепа на туризма в Европа. Румъния планира да организира две министерски конференции на тема туризъм - през май и през юни в Букурещ и в Тулча.

От туристическия сектор в Румъния зависят близо 200 000 трудещи се и 1,3 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Според експерти в сектора страната не се рекламира достатъчно ефективно като туристическа дестинация и не успява да оползотвори пълния си туристически потенциал.

АЛБАНИЯ

Преди 10-15 години Албания на практика не съществуваше на туристическата карта на Европа. От 2007 г. насам обаче в сектора се наблюдава впечатляващ растеж. За седем години - от 2007 до 2014 г. броят на чуждестранните туристи в Албания се е утроил, достигайки над 3,3 милиона души през 2014 г. През 2016 г. Албания, чието население е 2,9 милиона души, е успяла да привлече 4,6 милиона туристи, а през 2017 г. - 5,1 милиона.

Премиерът Еди Рама се надява след пет години броят на туристите в Албания да достигне 10 милиона души. Страната лека-полека се превръща в популярна туристическа дестинация в региона, като албанската Ривиера е най-посещаваното място. Албания залага на международни музикални фестивали и нощни клубове, и плажове с фин пясък по адриатическото си крайбрежие.

Дуръс и Саранда се открояват като морски курорти, а средновековните градове Гирокастро и Берат и античният Бутринт, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, също привличат посетители. Климатът по крайбрежието благоприятства целогодишния туризъм, тъй като на практика сезонът е между 6 и 9 месеца.

Туризмът в Албания е обещаващ сектор, но не е достатъчно разработен. Страната разполага с всичко, което привлича туристите - море, планина, реки, антични или османски исторически обекти, комунистически бункери, превърнати в ресторанти, богата кухня..., но този потенциал не е използван подобаващо поради липсата на достатъчна хотелска и пътна инфраструктура, а там, където тя е изградена, често е хаотично.

На конференция, посветена на инвестициите в туризма в Албания през ноември, бе изтъкнато, че тази индустрия генерира приходи от 1,24 милиарда долара, а очакванията са до 2028 г. приходите да нараснат до 2,1 милиарда долара. Премиерът Еди Рама каза, че миналата година в туризма са работили 42 000 души, но Албания трябва да инвестира в тази област, защото има малък брой места за настаняване.

СЪРБИЯ

След разпадането на бившата югославска федерация Сърбия остана без излаз на море. Страната обаче разполага с прекрасни зимни курорти и усилено инвестира в тях. Най-новите данни на сръбската компания "Скиалища Сърбие" са за реализирана чиста печалба за 167,8 милиона динара за 2017 г., което е шест пъти повече от планираното за годината. Резултатите за изтичащата година още не са оповестени, но предварителните разчети сочат позитивна тенденция. Световно известен е ски курортът Копаоник, който посещаван от скиори с различна степен на подготовка, в периода от ноември до началото на май. Курортът е привлекателен и през лятото с чистия си въздух, прекрасната природа и възможностите за богата екскурзионна програма. Напоследък сред скиорите набира популярност сръбската част на Стара планина в района на Бабин зуб. През първите два месеца на годината ски курорът отбеляза ръст на чуждестранните туристи с 29 процента, и на местните с 19 процента.

У нас може би най-популярен е курортът Златибор, често посещаван и през зимата, и през лятото заради мекия климат, лековития си въздух и прекрасните иглолистни гори. Местността е наричана екологичен рай и въздухът му е с особено качество, тъй като тук се срещат планинските и морските въздушни маси.

Общо в края на зимния сезон на 2018 г. в Сърбия бе отчетен ръст на туристите с 12 процента повече в сравнение с миналата година, при което броят на местните туристи се е увеличил с девет на сто, а на чуждестранните - със 17 процента, съобщи Държавният статистически институт.

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Охрид и манастирът Свети Наум, Преспанското и Дойранското езеро, Струга, Битоля, Осоговският и Бигорският манастир, Ресен, Прилеп, паркът Маврово, ски курортът Попова шапка, Тетово, хълмът Водно и не на последно място Скопие привличат множество туристи от Балканите, а и от света. По данни на македонския статистически институт от началото до септември тази година са регистрирани над два милиона и 753 хиляди нощувки, от тях над милион и 230 хиляди на чужденци. Най-много са те от Турция - над 100 хиляди, следвани от Сърбия, Гърция и България. Туристите от България бележат и най-голям ръст за изминалия период, от 17,37 на сто. Въпреки критиките към новопостроения в бароков стил център на македонската столица, той също привлича интереса на посетителите.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босна и Херцеговина предлага на туристите невероятна природа, интересна архитектура, повлияна от османското и австроунгарското управление, много история - далечна и по-нова, религиозно разнообразие, вкусна кухня, истинско турско кафе, прилични цени и истинско гостоприемство. Поради войната, разкъсала страната през 90-те години, Босна дълго време бе заобикаляна от туристите, но сега страната се възстановява с бързи темпове и дори недалечното минало вече привлича гости. Столицата Сараево, Мостар със Стария мост и река Неретва, град Яйце с водопада, планината Яхорина и откритите сравнително скоро пирамиди ще привличат все повече вниманието на туристите. Босна тепърва започва да гради успешен туризъм.

Източник: Дир.бг

Main Menu