Заев и Ципрас с номинация за Нобелова награда за мир

18 Дек 2018 19:13

Премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас бяха предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г. за договора от Преспа, с който се решава датиращия от две десетилетия спор за името.
Номинирането на Заев и Ципрас беше обявено от носителката на Нобелова награда за мир за 2015 г. – Уидед Бишмауи, в Скопие, съобщи телевизионният канал „1ТВ”.

 

"Номинацията не е само за Зоран Заев и Алексис Ципрас лично, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и успех. Аз силно вярвам, че Македония, или нека кажа Северна Македония, и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще докажат на света, че всичко може да бъде решено чрез споразумение. Веднъж щом споразумението бъде ратифицирано, то ще изпрати силно послание, че диалогът е възможен", изтъкна Бишмауи.

 

Нобелова награда за мир тази година получиха двама активисти, посветили живота си на жертвите на войната и насилието. Това са гинекологът от Конго - Дени Муквеге, и Надя Мурад, посланик на добра воля на ООН, която оцеля след сексуално робство в плен на „Ислямска държава”.

Main Menu