Сръбските власти върнаха микробус с подаръци за българчета в Босилеград

21 Дек 2018 09:05

Сръбските митнически власти на ГПП "Олтоманци - Рибарци" върнаха микробус на Столична община със 180 коледни пакетчета за деца и календари на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ), съобщиха центъра.

Коледните пакетчета са били подсигурени от общинската Дирекция "Култура" и предназначени за подаръци за децата от основното училище и предучилищните заведения на коледното тържество.

"КИЦ "Босилеград" изразява възмущение от нечовешката постъпка на сръбските власти и смята, че тази поредна гавра, първо, е израз на шовинистичната омраза на честването на българска Коледа по българският календар в Босилеград, и второ, част от специалната война която община Босилеград и другите сръбски държавни институции водят срещу КИЦ "Босилеград", се казва още в съобщението.

"Става дума за селективно прилагане на законите. На митницата са ги спрели и трябва да минат през Калотина, за да декларират тази стока. Миналата година бусът мина нормално, но явно този път са решили, че няма да допуснат това нещо. Става дума за целенасочени действия", коментира пред Нова телевизия Иван Николов, председател на КИЦ.

По думите му с този акт се отправят недвусмислени послания, че не е желателно да провеждаме българска културна политика в Босилеград, а това продължавало от години.

Коледният спектакъл - клоунада на Атракционен клуб "Найа" към ОКИ Дом на културата "Средец", се е провл под ръководството на Димитър Лефтеров в училищния стол на Основното училище "Г. Димитров" в Босилеград, уточниха от КИЦ.

Main Menu