Сръбският президент ще разговаря с Путин и за писмото на Тръмп във връзка с Косово

21 Дек 2018 19:42

 

Руският президент Владимир Путин ще посети Сърбия на 17 януари, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич на съвместната си пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Белград, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Вучич бе помолен да коментира отделни руски медии, които не гледат благосклонно на писмото, което му изпрати американският президент Доналд Тръмп /във връзка с Косово/.

Сръбският президент отговори, че не е видял руски реакции, но ще разговаря открито с Путин и за това. Той посочи, че писмото на Тръмп е рационално, каквото може да се очаква от американски президент, тъй като САЩ са признали Косово. "За нас е добра вест, че се иска роля на Белград, а на Прищина се казва, че трябва да се договори с Белград", каза Вучич.

Тръмп изпрати до Белград и Прищина писма с почти идентично съдържание, в което настоява двете страни да постигнат "историческа" сделка, която да доведе до дълготраен мир в региона.

Вучич повтори, че "не сме никак близо до какъвто и да е договор с Прищина", както мисли Тръмп, но няма да се откаже да търси компромисно решение на косовския въпрос, защото "задачата му е да се бори за мир, стабилност и за бъдещето на Сърбия".

Main Menu