Тачи се подписа под законите за косовска армия

28 Дек 2018 14:30

Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи във "Фейсбук", че се е подписал под пакета от закони, които предвиждат създаването на пълноценна армия, информира ТАСС.

На 14 декември косовският парламент прие три законопроекта, които превръщат Силите за сигурност в армия. Депутатите подкрепиха законопроекти за създаване на военно министерство, трансформиране на Силите за сигурност в армия и създаване на Служба на косовските сили за сигурност.

 

В съобщението Тачи отбелязва, че армията е създадена 10 г. след обявяването на Косово за независима държава и 20 г. след освобождението.

Той добави, че армията ще осигури на косоварите "по-добра перспектива за новите поколения".

Документът беше подписан в присъствието на командващия Силите за сигурност на Косово Рахман Рама. В рамките на 15 дни законът ще бъде публикуван в Официален вестник и след това ще влезе в сила.

Армията ще е от 5 000 военнослужещи и 3 000 от резерва. Разходите за армията на година ще бъдат в размер на 98 милиона евро.

 

НАТО и ЕС смятат, че решението на Косово е прието в крайно неудачен момент, тъй като заплашва стабилността и перспективите на страната да се присъедини към военния алианс. САЩ приветстваха решението на Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди, че действията на Косово връщат процеса по урегулиране на ситуацията с няколко години назад.

Main Menu