Турция струпа тежка военна техника по границата си със Сирия

30 Дек 2018 09:33

Турция струпва тежка военна техника по границата си със Сирия, предаде агенция ТАСС, като се позова на Анадолската агенция.

Колони с танкове, гаубици и бронетранспортьори са се отправили от западните окръзи на Турция към границата със Сирия, съобщава Анадолската агенция, цитирана и от БТА.

Телевизионният канал "Хабер тюрк" предаде, че около 50 танка са пристигнали днес сутринта в 20-та бронетанкова бригада в град Шанлъурфа. Техниката е преместена от окръг Хатай.

На 12 декември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви намерение да започне скоро военна операция на източния бряг на река Ефрат срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). Турция вече проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", припомня ТАСС.

На 19 декември Ердоган заяви, че турските въоръжени сили са завършили подготовката за операция в Сирия. След като американският президент Доналд Тръмп обяви решение за изтегляне на американските сили от Сирия, в Анкара съобщиха, че заради тази стъпка на Вашингтон турската военна операция ще почака.

Кюрдските отряди в Сирия се въздържаха от пряка конфронтация със сирийското правителство и не подкрепяха опозицията, борейки се за собствена автономия. След като се озоваха сами пред заплахата от турско военно нахлуване, вчера кюрдите се обърнаха за помощ към Дамаск и предложиха на сирийската армия да заеме контролираните от тях райони в град Манбидж. От Генералния щаб на сирийските въоръжени сили съобщиха вчера, че правителствените войски са влезли в Манбидж, но според няколко други източника сирийската армия е около града. Турската страна още не е коментирала тази информация, отбелязва ТАСС.

Междувременно външните министри на Русия и Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се договориха двете страни да координират действията си в Сирия "на терен" в районите, които американската армия ще освободи.

Main Menu