81 депутати смениха името на Македония

11 Ян 2019 21:30

Македонският парламент гласува конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за", предадоха македонските медии и БТА.

 

С това завърши изтощителната парламентарна драма, която продължи с месеци поради съпротивата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва информационният сайт Фокус.

Парламентът гласува четирите поправки, като "за" гласуваха всички депутати от парламентарното мнозинство.

Сега на ход са гръцкият премиер Алексис Ципрас и управляващата партия Сириза.

В следобедните часове управляващите в Македония постигнаха договор с албанската партия Беса и новата парламентарна група на изключените от ВМРО-ДПМНЕ депутати и коалицията. Така стана ясно, че за конституционните промени ще се съберат повече от 80 депутатски гласа.

Генералният секретар на Беса Алиант Ходжа заяви, че по две точки, директно свързани с Преспанския договор, по отношение на диаспората и определението за гражданство, е постигнато съгласие, а по другите две точки, които не са свързани директно с договора, ще се дебатира по-нататък. Те се отнасят за правата на албанците в преамбюла и за закона за употреба на езиците.

 

Същевременно пред парламента около 100 души протестиращи викаха "предатели", а от импровизираната трибуна бяха прочетени имената 80-те депутати, които трябва да гласуват за конституционните промени.

Протестът бе организиран от сдружението "Македония блокира" и партията Единна Македония.

Какво се променя

Гражданството остава македонско/гражданин на Република Северна Македония. Приета е поправка в основния закон, с която се потвърждава гражданството - македонско/гражданин на Република Северна Македония и се пояснява как ще гласи то за гражданите албанци на албански език и това ще се потвърди във всички закони, в които е необходимо, съобщи правителството.

Приета е и поправка, с която се потвърждава, че републиката има грижата за диаспората на всичките си граждани.

Договорено е допълнително в закона за личната карта да се вписва и етническата принадлежност на гражданите.

Всичко друго, което бе предложено като поправки, ще бъде оттеглено, защото юридически не може да се реализира сега. Оставаме посветени в бъдеще да работим за решаване с цел да отстраним и този вид проблеми, пред които се изправят гражданите и за постигане на общите европейски цели, се добавя в правителственото съобщение.

Какво става в Гърция

Лидерът на партията Независими гърци Панос Каменос получи жълт картон на днешната среща на парламентарната си група, която отхвърли искането му за оттегляне на партията от гръцкото правителство, съобщи македонската телевизия Телма.

Каменос поискал съгласието на групата да съобщи на премиера Алексис Ципрас, че оттегля министрите на Независими гърци от правителството. Само двама депутати от партията подкрепили лидера за оттегляне на министрите, с което би се разпаднала управляващата коалиция.

Каменос не пожела да направи изявление сред срещата, но написа в Туитър, че единственото разногласие във функционирането на правителството било името на Македония.

Main Menu