"Независими гърци" напускат правителството на Ципрас заради Преспанския договор

13 Ян 2019 13:50

Лидерът на националистическата "Независими гърци" и министър на отбраната Панос Каменос заяви, че партията му ще напусне правителството, пишат гръцки и македонски медии.

Каменос напуска коалицията със СИРИЗА заради несъгласието си с Преспанския договор с Македония.

 

След среща с премиера Алексис Ципрас Каменос каза пред журналисти, че "Независими гърци" напускат кабинета, а той лично подава оставка като министър на отбраната на страната.

По думите на Каменос срещата с Ципрас е била дълга и в хода на дискусията двамата обсъдили обстоятелствата около оставката и излизането на "Независими гърци" от управлението.

Каменос обаче не коментира дали ще оттегли доверието си към правителството на Ципрас.

 

Партията на Панос има само 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако тези народни представители не подкрепят споразумението от Преспа, това няма задължително да означава неуспех на договора, уреждащ 27-годишния спор за името на бившата югославска република.

Спрямо изявления на премиера Ципрас той ще събере необходимите 151 гласа за ратификация на договора, като ще получи подкрепа от независими депутати.

Почти е сигурно, че ако нещо извънредно не се случи, договорът ще мине с мнозинство в парламента в Гърция, коментира вчера кореспондентът на БНР в южната ни съседка Катя Пеева.

 

Опозицията в Гърция отдавна е в контра режим по въпроса с името на Македония. Те се уповават на социология, според която близо 70% от гърците са против името Северна Македония.

След излизането на "Независими гърци" от управлението на Гърция, кабинетът на Ципрас ще бъде принуден да управлява като правителство на малцинството. Управляващите обаче ще могат да прокарват закони, защото "Независими гърци" на Панос принципно подкрепя правителството, като изключим Преспанското споразумение.

Възможно е и Ципрас да поиска вот на доверие, но това е рисков ход, защото не може да се предвиди дали той ще получи необходимата подкрепа. Премиерът лично даде такава заявка скоро.

Във всички следващите месеци ще бъдат много трудни и правителството на южната ни съседка няма да функционира в нормален ритъм.

Main Menu