Атина трябва да информира официално НАТО за ратификацията на Договора от Преспа

26 Ян 2019 20:22

 

Следващата стъпка след положителния вот по Договора от Преспа е гръцкото правителство да информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че са приключили с ратификацията. Така Алиансът ще получи зелена светлина за подготовката на протокола за приемане на Македония и в началото на февруари да покани македонските политици да го подпишат.

Веднага след това Гърция ще ратифицира поканата за членство в НАТО на Скопие - стъпка, след която влизат в сила новите конституционни промени, а Македония става Република Северна Македония и споразумението започва да се прилага.

В тази фаза, която се очаква да стане в началото на пролетта, всички задължения се прехвърлят официално в Скопие. Съгласно Договора от Преспа, "веднага след влизането в сила, страната трябва да уведоми всички международни, многостранни и регионални организации, институции и форуми, на които е член, за влизането в сила на настоящото споразумение." Тогава по силата на споразумението всички тези организации, институции и форуми трябва да приемат и използват новото име, а същата процедура ще се прилага от правителството в Скопие спрямо всички държави членки на ООН. Това би означавало, че тогава официално другите страни и организации ще се обръщат към страната с Република Северна Македония. / БГНЕС

Main Menu