Официално Гърция прие Преспанския договор

12 Фев 2019 08:45

Гръцкото правителство изпрати официална дипломатическа нота, с която информира властите в Република Македония, че са ратифицирали окончателно Преспанския договор и одобряват членството на страната в НАТО.
Сега властите в Скопие трябва да публикуват в Държавен вестник конституционните промени и промяната на името на "Република Северна Македония".

 

Веднага след това Атина и Скопие ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което ще го информират, че са сложили край на спора за името. А македонското правителство ще информира всички членки на световната организация, както и на другите международни организации, в които членува, че е републиката е променила името си.

 

В седемдневен срок властите в Скопие ще трябва да променят табелите на всички държавни институции, гранични пунктове, включително и тези на дипломатическите представителства, посочва БГНЕС.

 

Това става по силата на Преспанския договор, който беше подписан на 17 юни 2018 г. и с който се слага край на спора за името между Гърция и Македония.

 

С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

 

Освен името, договорът от Преспа, регулира и сътрудничеството, дипломатическите отношения и връзките в приоритетни области като образованието, науката, здравеопазването и партньорство в отбраната и с полицията.

Камилски дол

Main Menu