Зоран Заев сподели престижна награда с Бойко Борисов

17 Фев 2019 12:58

Правителствените лидери на Гърция и Северна Македония бяха наградени на Мюнхенската конференция по сигурността за уреждането на десетилетния спор между Атина и Скопие, предаде ДПА.

Алексис Ципрас и Зоран Заев получиха наградата "Евалд фон Клайст" на церемония вчера. Спорът не беше просто за име, а за идентичност, каза в словото си германският външен министър Хайко Маас и похвали Ципрас и Заев като "истински европейски лидери".

Ципрас заяви, че в началото не мислел, че споразумение е възможно, но добави: "Никога не казвай никога!"

И той, и Заев посветиха наградата на бъдещето на своите два народа. В словото си обаче макенодският премиер акцентира и за българския принос.

"Искам да обявя, че споделям тази награда с моя добър приятел - премиера на България Бойко Борисов. Със споразумението, което постигнахме, успяхме да продължим напред и да постигнем този успешен договор и с Гърция", заяви Зоран Заев.

Наградата "Евалд фон Клайст" почита личности с особени заслуги за решаване на конфликти. Нейните носители досега са Хенри Кисинджър, Хавиер Солана, Хелмут Шмид, Валери Жискар Д'Естен, Йоахим Гаук и Джон Маккейн.

Main Menu