Шабан Шаулич се сбогува с българите малко преди Края си

17 Фев 2019 16:26

Тъжната новина за смъртта на певеца Шабан Шаулич при катастрофа в Германия, направи безутешни много български фенове на певеца.

Шабан Шаулич обичаше да се шегува, че е "най-добрият футболист сред певците", защото е играл в "Железничар" срещу "Левски". Сега внукът му Лука е футболист в "Цървена звезда", а дъщеря му Илда е певица.

Шаулич бе голям приятел на България и неслучайно направи своя концерт за 50-годишния си творчески юбилей като изпълнител на сцената у нас - през декември миналата година, пише Дир.бг.

Аз просто правя това,което обичам и което най-добре умея!
Много обичах футбола, но наред с това и песента! ...Накрая тя надви и аз й се посветих изцяло!
Песента е моята първа и последна любов.
Тези думи на изпълнителя днес разплакват много хора не само в България и Сърбия, но на Балканите. Хората обичат песните му, защото в тях сякаш е "изпята" душата на всеки един от нас.

Често го наричат Краля на сръбската музика, но по-вярното определение, е че си отиде един Крал на балканската музика.

На концерта му в Зала "Армеец" 22 000 души пяха с цяло гърло заедно с него!...

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 г. в град Шабац, Сърбия, в семейството на мюсюлмани. Много пъти за него е писано, че има ромски произход. Веднъж той шеговито казва: "Аз съм циганин, роден от туркиня и закърмен със сръбски темперамент!"

Още като дете пее. На 8 се качва за пръв път на сцената. На 17 записва първата си плоча. Половин година по-късно издава втората, и тя става Златна.

"Тогава осъзнах, че съм една малка звездичка. И телевизиите започнаха да ме канят".

Емблематичен за творчеството му е първият му албум - "Дайте ми утеха" ("Дајте ми утјеху"). Творчеството на Шаулич като изпълнител и автор на текстовете на голяма част от песните му, е изпълнено по един трогателен начин с най-емоционалните теми в човешкия живот - Любовта, Тъгата, Загубата, Самотата, Смъртта...

По характер певецът сам се определяше като дружелюбен човек.

"Обичам да хапвам и пийвам в добра компания. Ако има музика, може и да попея. Най-добрите ми приятели не са от музикалните среди. Хобито ми е да ловя риба на Дунав, където имам вила. Най-големият ми трофей е 35-килограмов сом. Там се чувствам спокоен, слушам как птиците пеят..." , каза за българските си фенове в едно от последните си телевизионни интервюта в България певецът.

 

До 1975 г. автор на песните му е Будимир Йованович, след което Шаулич започва сам да пише и композира.

Шабан Шаулич има издадени над 33 албума. Огромно творчество, създадено и изпято от едно голямо сърце, отворено към хората, към тяхната радост и болка. Днес то спря да бие, но останаха песните, които изпълнителят изпя с послание към нашите сърца...

 

 

Main Menu