Искаме Желязната църква в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

26 Фев 2019 08:20

 

България и Турция заедно да предложат Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул да бъде вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата.
Това е предложил председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата си в Анкара с турския си колега Емруллах Ишлер, председател на Комисията по националното образование, културата, младежта и спорта на Великото национално събрание на Турция.

Емруллах Ишлер е споделил, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който е въплътен талант и вдъхновение.

Припомняме, че преди година завърши продължилата 6 години реставрация на историческата българска църква "Свети Стефан" в Истанбул. На официалното откриване на паметното за българите място присъствахаБойко Борисов и Реджеп Таип Ердоган, а тържественият молебен бе отслужен от вселенския патриарх Вертоломей. "Желязната църква" почти няма аналог в света и е единствената православна църква, направена от готови железни елементи. Тя е дело на българската екзархия.

Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер са се договорили двете парламентарни комисии да проведат съвместно заседание в удобно и за двете страни време. За Турция представлява интерес и сътрудничеството с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който функционира в София.

Двамата парламентаристи са се обединили около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии. Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за усилията си още като министър на културата да подпише двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности. Документът има устойчиво значение в тази област, е мнението на експертите.

Main Menu