Анализатор: Русия въоръжава Сърбия, за да предизвика неприятности на Балканите

04 Мар 2019 19:32

В статия, публикувана на първа страница, прищинският ежедневник Zeri пише, че Русия инвестира много на Балканите, за да предотврати присъединяването на страните от региона в Европейския съюз и НАТО. От редакцията привеждат думите на американски експерти, според които Русия се стреми да провокира насилствена конфронтация между Косово и Сърбия.

Според експерта по външната политика Дейвид Филипс Русия се стреми да разшири своето „злокачествено" влияние на Балканите. „Русия продаде оръжия на Сърбия, включително изтребители МиГ и бронирани превозни средства. Тя иска да , за да дискредитира косовския проект и да включи САЩ и НАТО в регионалните спорове. Руският влак в Митровица беше ожесточена провокация“, коментира Филипс, като същевременно допълва, че както Москва, така и Белград се опитват да подкопаят усилията на Косово за получаване на международно признание.

В същото време американският професор по международни отношения Алън Бен-Мейр заяви за вестника, че Сърбия е най-чувствителната страна на Балканите, що се отнася до руското влияние. Съгласно думите му, регионът остава стратегически интерес за Москва./faktor.bg

Main Menu