Ердоган: Ще купим С-400, САЩ защо не питат България за нейните С-300?

07 Мар 2019 21:21

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма намерение да се откаже от сделката за руските ракетни комплекси С-400 и смята въпроса за приключен.

Той каза това в интервю за канал 24TV ден, след като стана ясно, че САЩ ще преразгледат участието на Анкара в програмата за изтребителите от 5-о поколение F-35, ако Турция не се откаже от сделката за руските ракетни комплекси. Представителят на Държавния департамент Робърт Паладино отправи това предупреждение пред журналисти вчера и посочи, че под въпрос ще бъде поставена възможността за бъдещи оръжейни доставки в Турция и шансът да попадне под американски санкции е много вероятен. Той отбеляза, че страните, разполагащи с С-400, попадат под действието на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

„Сделката е финализирана и въпрос за някакво отстъпление от нея изобщо не стои, въпреки натиска от определени кръгове върху Турция. Още по времето на президента Обама искахме да купим американските Patriot, нищо не направиха, говорихме и с Тръмп, и още 17 месеца не се получи нищо ново. Сигурно след доставките на С-400 ще поискаме и С-500 от руснаците“, каза Ердоган.

Той изрази възмущението си от факта, че и други НАТО-вски държави притежават руски зенитно-ракетни системи, но Вашингтон не ги притиска. „Тези същите, които ни оказват натиск заради С-400, защо не търсят сметка на България, на Гърция и Словакия заради С-300? Те също са членове на НАТО?“, запита турският лидер.
Ердоган каза, че заради сделката с Русия, Турция е обект на заплахи от страна на САЩ, включително с аргумента, че наличието на С-400 на турска територия ще създава проблеми на радарите на F-35. Турски експерти обаче извършили обследване и доказали, че няма подобна вероятност. „Още повече, че Анкара е изплатила 1 млрд.долара авансово за изтребителите. Никъде не съм подписал, че всичко ще се купува от САЩ. Да не би те да ни питат, когато закупуват нещо, не. Турция е също независима страна, а не роб, това е нашата зона на свобода. С Русия предприехме необходимите стъпки, подписахме споразумението при изключително благоприятни условия и през юли очакваме първата доставка“, посочи Ердоган.

Опитите на Вашингтон да провали доставките на С-400 за Турция показват слабата позиция на САЩ на оръжейния пазар, коментира директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията при руското външно министерство Владимир Ермаков, цитиран от Анадолската агенция.

 

„Договорът за доставката на С-400 в Турция е в етап на реализация и се изпълнява строго по график, целта е да приключи до края на тази година. Ние сме информирани за натиска, който така безцеремонно оказва Вашингтон върху Анкара с целта да провали тази сделка. Ние определяме това като опит с политически средства да се подкопаят позициите на основния конкурент на глобалния пазар на въоръженията. Това е демонстрация на слабата позиция на САЩ, които са неспособни да предложат на световния пазар нещо по-добро от нас по отношение на цените и качествата на военната продукция“, смята Ермаков.

Main Menu